Sam Peeters: “Een liefdevol antwoord op de Dag des Oordeels”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Sam Peeters: “Een liefdevol antwoord op de Dag des Oordeels”

Sam Peeters kennen we als lid van stripcollectief Lamelos en van zijn eigen boek ‘In de schaduw van mijn lul’. Hij doceert aan de kunstacademie Minerva in Groningen en volgde vorig jaar de master Comic Design aan het Sint Lukas in Brussel. “Als afstudeerproef moest ik in één schooljaar een boek tekenen – een leuke uitdaging omdat ik daardoor sneller moest gaan werken. Aan de boeken waar ik daarvoor werkte, was ik namelijk jaren bezig. Mijn onderzoek naar een snellere en lossere tekenstijl beschreef ik in mijn scriptie en beiden werden in de beoordeling zo goed ontvangen dat het me de grootste onderscheiding opleverde. Natuurlijk was ik erg trots!”

Het resultaat ligt binnenkort ook in de winkelrekken. In ‘Fucking Hell’ heeft de Duivel liefdesverdriet na een onenightstand met Ilse. Hij verzaakt zijn plichten maar krijgt hulp uit onverwachte hoek. “Ik heb een soort liefdevol antwoord willen geven op de Dag des Oordeels. Je kan hoop vinden in de meest verdorven plaatsen, zoiets. Maar het verhaal is vooral vanuit een idee ontstaan, een grappig beeld: Satan en een meisje in een SS-uniform samen in een bar. Daar kwam de rest uit voort eigenlijk.”

Volgens uitgeverij Scratch Books is ‘Fucking Hell’ “een bizar, grappig en brutaal boek in een kleurrijke, grafische stijl met tekeningen vol seks en creatieve martelmethoden”. “Maar het is vooral ook een vrolijk boek over de liefde hoor!”, aldus Sam. “In de strip kon ik mijn fascinatie voor katholieke beelden kwijt, net als mijn fascinatie voor seks. Maar hoewel er zeer expliciete seks in getekend is, heeft het met porno weinig van doen. Zelfs de meest hardnekkige masturbatiepuber zal hier niet van opgewonden raken. Het is volgens mij voor bijna iedereen leuk om te lezen.”

Als lid van Lamelos scoorde Sam met ‘Kaasheld en Poephoofd’ terwijl bij Scratch serieuze boeken van onder meer Nicolas de Crécy, Etienne Davodeau en Daniel Clowes verschijnen. “Voor mij voelt dat helemaal niet als een tegenstelling. Lamelos heeft misschien een losgeslagen imago, strips maken hebben we altijd erg serieus genomen. We zijn altijd op zoek geweest naar het experiment en de randjes van het medium strip, wel met veel humor en plezier. Ik vind dat Scratch als uitgeverij daar veel overeenkomsten mee heeft. Ze brengen avontuurlijk werk uit van Wasco en Mark Smeets maar evengoed Heinz van Windig en de Jong en de boeken van Michiel van de Pol. Kortom, er valt een hoop te lachen bij Lamelos én bij Scratch, maar we nemen strips allemaal zeer serieus!”