Ken Broeders: “Het maken van ‘Apostata’ is een huzarenstuk”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Ken Broeders: “Het maken van ‘Apostata’ is een huzarenstuk”

Zondag 20 maart opent in het Romeins Archeologisch Museum in het West-Vlaamse Oudenburg de tentoonstelling ‘Romeinen Gestript’. Het album ‘Carausius, de Vlaamse Caesar’, een verhaal uit de jaren vijftig van Edgar Ley, wordt er voorgesteld en er is ook origineel werk van ‘Apostata’-auteur Ken Broeders te zien. “De proefplaten die ik zoveel jaren geleden gemaakt heb en die onder meer Casterman wisten te overtuigen, zullen er liggen, net als twee handgeschilderde tegeltjes die sinds de actie om Apostata VII mee op poten te zetten best wel populair zijn geworden.”

Maar Broeders vindt het belangrijker dat de tentoonstelling ook gaat over het laat-Romeinse tijdperk, in tegenstelling tot de zeker in strips populaire eerste en tweede eeuw. “Het laat-Romeinse Rijk bevat vele verrassingen en het is moeilijk om niet stil te staan bij de vele overeenkomsten met onze eigen turbulente tijd. Het is een erg boeiende periode die veel meer aandacht moet krijgen.”

Ondertussen werkt Ken “langzaam maar zeker” verder aan het zevende en afsluitende deel van ‘Apostata’. “Ik wil er iets moois van maken. Alles welbeschouwd is het maken van ‘Apostata’ een echt huzarenstuk. Van de beginschetsen tot en met de opmaak voor de drukker en alles wat daartussen zit, ik doe alles zelf. Dat is veel werk. Er wordt eigenlijk te weinig bij stil gestaan hoe wonderbaarlijk het is dat ik de reeks kán afmaken. ‘Apostata’ heeft al wat tegenslagen gehad: verwikkelingen met Jacques Martin, de falende en ronduit onkundige beslissingen van bepaalde uitgevers en ook wel het ontbreken van aandacht in de pers, zelfs in Stripgids.”

‘Apostata’ verschijnt ook in Frankrijk en Spanje en de auteur is momenteel op zoek naar Engelstalige uitgever. “Ik heb noch subsidies, noch een grote uitgever. Wat inkomsten betreft is dat niet erg positief voor mij als auteur maar aan de andere kant heb ik nu wel alle touwtjes in handen. Ik kan ervoor zorgen dat de reeks verschijnt zoals ik het wil. Het is dus een wat vreemde positie om in te zitten: eentje met veel – financiële – beperkingen maar ook met vrijheid en ruimte. Een deel van die vrijheid betekent dat ik met Apostata zelf naar uitgevers kan stappen. De laatste jaren krijg ik veel reacties van buitenlandse lezers, steevast met de vraag of Apostata niet in het Engels te verkrijgen is. Nu het einde van de reeks in zicht is, ga ik dus maar eens op zoek…”

Volgend jaar verschijnt ‘Bloedstollend Brugge’, een boek van de Brugse stadsgids Bert Gevaert over donkere verhalen uit de geschiedenis van het Venetië van het Noorden. Ken zorgt voor de illustraties. Om het project te financieren, zijn de auteurs op zoek naar twintig mensen die een tekening of een schilderij van Ken willen sponsoren. “Moegetergd door de besluiteloosheid en het toch wel erg schrikachtige beleid van veel uitgevers heeft Bert besloten om zijn project aan het ruime publiek voor te stellen door gewoonweg op de man af te vragen of men bereid is om het te sponsoren. Het ronduit verbazende gevolg is dat in amper twee weken dat deel van het financiële plaatje bijna rond is. En dus ziet het er naar uit dat ik me in een nabije toekomst ga verliezen in de wereld van heksen, pestdokters, spoken, woeste ridders en moordenaars.”

Herlees hier de voorpublicatie van het eerste deel van Apostata in Stripgids 16.