Eva Hilhorst: “Vrouwelijke stripauteurs zijn onderbelicht”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Eva Hilhorst: “Vrouwelijke stripauteurs zijn onderbelicht”

Eva Hilhorst bracht zes jaar lang in stripvorm verslag uit van de Europese Commissie in de Nederlandse krant Trouw. Vandaag werkt ze voor het Amerikaanse grafisch tijdschrift Symbolia en is ze hoofdredacteur van Drawing the Times, het platform voor stripjournalistiek dat ze in november vorig jaar mee online bracht. Voor de feministische website Vileine maakt ze sinds kort besprekingen van het stripwerk van vrouwelijke auteurs.

“Ik was me er zelf eigenlijk nooit van bewust dat er een onderscheid was tussen mannelijke of vrouwelijke stripauteurs”, aldus Eva. “Maar tijdens het stripfestival in Angoulême dit jaar was er bij de dertig genomineerden voor de grote prijs niet één vrouw. Dat heeft de stripwereld wakker geschud: zijn er dan geen goede vrouwelijke stripauteurs of zijn die gewoon nog onderbelicht gebleven? Ik denk het laatste.”

Eva was een van de organisatoren van een expo over modern feminisme tijdens de afgelopen Stripdagen Haarlem, met werk van onder meer Judith Vanistendael en Jeroen Janssen. “Naar aanleiding daarvan ben ik door Vileine gevraagd om die recensies te maken. Sinds er naast strips ook graphic novels gemaakt worden, zijn meer vrouwen geïnteresseerd geraakt in het medium. Maar voor velen is het nog onontdekt terrein. Misschien belicht ik dus niet alleen vrouwelijke stripauteurs maar laat ik ook vrouwen kennis maken met strips.”

Drawing the Times is ondertussen ruim een half jaar online als internationaal platform voor graphic journalism. “Het begint nu zo’n beetje vorm te krijgen”, meent Eva. “Het wordt goed opgemerkt en ik denk dat het veel potentie heeft. Er zijn nog niet zoveel graphic journalists en het is heel leuk om deel uit te maken van de ontwikkelingen op dat gebied. We publiceren niet alleen verhalen maar zoeken ook andere plekken waar graphic journalism tot zijn recht kan komen. Er zijn een aantal initiatieven opgestart, zoals de Drawing the Times Labs, waar we studenten aan de kunstacademie begeleiden bij het maken van journalistieke verhalen.”