Daniel Arruda Massa: “Mijn vorige strips waren wc leesmateriaal”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Daniel Arruda Massa: “Mijn vorige strips waren wc leesmateriaal”

Het hoofdpersonage in ‘Spoedgeval’ is de negentienjarige Ramon. Hij leidt een zorgeloos leven tot hij op een avond na het hardlopen bloed plast. Eerst is hij nog een spoedgeval, dan wordt in het ziekenhuis blaaskanker geconstateerd. Voor inspiratie moest auteur Daniel Arruda Massa helaas niet ver gaan zoeken. “Het is het waargebeurde verhaal van mijn broertje”, vertelt hij.

“Toen mijn broer kanker kreeg, woonde ik in Zweden, dus ik kon er niet zo betrokken bij zijn als ik had gewild. Toen ik weer terug kwam naar Nederland begonnen we over zijn ervaring te praten. We besloten vrij snel dat het interessant zou zijn om er een strip over te maken. In eerste instantie heb ik ‘Spoedgeval’ dus echt voor hem gemaakt, als een soort van communicatiemiddel tussen ons. Ik ben ook pas naar een uitgever toe gestapt nadat mijn broertje de strip has gelezen, en samen hebben we toen besloten dat het een verhaal is dat we met de wereld willen delen.”

Van Daniel verscheen vorig jaar bij Syndikaat ‘Zombie Hipsters’, waarin de hoofdpersonages geconfronteerd werden met alledaagse problemen zoals swipen zonder armen. “Drie jaar daarvoor al kwam de eerste versie van ‘Zombie Hipsters’ uit bij een kleine Zweedse uitgever die gespecialiseerd was in poëzie, dat voelde erg bijzonder. Het jaar daarna heeft Syndikaat een small-press boekje van mij uitgegeven waarmee de Nederlandstalige markt kennis met mij heeft kunnen maken. Rond dezelfde tijd dat ‘Zombie Hipsters’ verscheen bij Syndikaat kwam ook mijn eerste Amerikaanse serie uit, ‘Holy F*ck’, dat snel opgevolgd werd door ‘Holy F*cked’.”

Daniel vindt dan ook dat er een wezenlijk verschil is tussen zijn vorig fictiewerk en ‘Spoedgeval’. “Dit is veel persoonlijker. Met trots heb ik de vorige strips die ik heb gemaakt ‘wc leesmateriaal’ genoemd. Volgens sommige mensen klinkt dat negatief maar de wc is de plek in huis waar ik het meeste lees. ‘Spoedgeval’ is geen wc leesmateriaal, ik denk dat dit het soort verhaal is waarvoor je gewoon even lekker op een comfortabele stoel of bank moet gaan zitten.”