Vlaamse Cultuurprijs, nieuw album en expo’s voor Luc Cromheecke

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse Cultuurprijs, nieuw album en expo’s voor Luc Cromheecke

Luc Cromheecke ontvangt op maandag 10 oktober in Bozar de Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De prijs is sinds 2003 gekoppeld aan de Bronzen Adhemar. Het beeldje van de stripfiguur van Marc Sleen kreeg Cromheecke vorig jaar al tijdens het Stripgids Festival.

Naast de officiële overhandiging wordt dan ook het boek ‘De tuin van daubigny’ van Luc Cromheecke en scenarist Bruno De Roover voorgesteld. Schrijfster en kunsthistorica Leen Huet gaat dieper in op de figuur van de Franse pleinairist en op het album. Myrthe Krom van het Van Gogh Museum Amsterdam en Marina Nuyts van het Jakob Smitsmuseum Mol vertellen meer over de expoplannen rond Daubigny en Cromheecke voor dit en komend jaar.

Wat er precies te gebeuren staat, wordt dan pas wereldkundig gemaakt, maar in Stripgids 39 vertelde Cromheecke bijna twee jaar geleden al: “In het Van Gogh Museum in Amsterdam kregen we te horen dat er vanaf 2016 een tentoonstelling rond Daubigny komt, die de hele wereld rond zal reizen. Ze waren meteen enthousiast over ons project en het ging al meteen over een expo in het Van Gogh Museum…”

Van Gogh was een bewonderaar van het werk van Daubigny. “Een van de laatste schilderijen van Van Gogh heet ‘De tuin van Daubigny’. En dat is geen toeval. Daubigny woonde immers in het schildersdorpje Auvers-sur-Oise. Hij was al tien jaar overleden toen ook Van Gogh in het dorp kwam wonen maar het is symbolisch dat Van Gogh vlak voor zijn dood drie keer de tuin van het huis van Daubigny heeft geschilderd. Als een hommage. Vorig jaar ben ik met Bruno en Sabine (zijn echtgenote, nvda) naar Auvers-sur-Oise geweest. Heel dat dorp staat vanzelfsprekend in het teken van Van Gogh en ze vonden het wel grappig dat we voor Daubigny kwamen.”