Marcel Rouffa: “Mijn morele plicht om over WOI te vertellen”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Marcel Rouffa: “Mijn morele plicht om over WOI te vertellen”

De Eerste Wereldoorlog loopt als een rode draad door de stripcarrière van Marcel Rouffa. Dertig jaar geleden maakte hij al kortverhalen die in het weekblad ‘Kuifje’ verschenen. Later illustreerde hij de teksten van Marvano voor ‘Ver van Ieper’, een persoonlijk verslag van hun pelgrimstocht naar de Westhoek. Bij Gorilla verscheen onlangs ‘Berlin Avenue’, waarin de lotgevallen van de onbekende soldaten centraal staan.

“Ik heb het zeer bewust anekdotisch gehouden”, legt Marcel uit. “Dit is een boek over jonge gasten die dood gaan. De waanzin van dat front is niet te vatten. Er zijn meer Britse soldaten gestorven in WOI dan Britse en Amerikaanse samen in WOII. Maar ondertussen is de Eerste Wereldoorlog meer dan honderd jaar geleden, alle ooggetuigen zijn overleden. De Dodengang in Diksmuide (het laatste bewaard gebleven loopgravenstelsel, nvda) is een propere toeristische attractie geworden. Het leed is vergeten en alleen de straffe verhalen zijn nog over. Ik voel de morele verplichting om hierover te vertellen. Tegelijk wou ik relativeren door humor, poëzie en liedjes in het boek te brengen.”

Marcel geraakte gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog toen hij aan de Belgische kust ging wonen. “Elke keer ik in mijn tuin aan het spitten was, vond ik lege kogelhulzen. En in de streek rond Ieper en Kortrijk zie je overal die wegwijzers naar de begraafplaatsen en monumenten. Voor ik het wist, was ik strips aan het teken over de oorlog, die eerst verschenen in het literaire tijdschrift Restant en later in Kuifje.”

Ondertussen is de stripauteur aan het werken aan een volgend boek, waarin af en toe wordt teruggeblikt op episodes in ‘Berlin Avenue’. “Het hoofdpersonage is Elmer Nash, die in ‘Berlin Avenue’ debuteert als het groentje in de compagnie. In het interbellum wordt hij een van de eerste Europese persfotografen. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in Berlijn rond 1919. Een boeiende periode: na de Novemberrevolutie wordt de Weimarrepubliek gesticht, het Bauhaus is aan het opkomen… Je kan het allemaal volgen via mijn Facebookpagina!”

Lees het volledige interview met Marcel Rouffa op Stripspeciaalzaak.be.