‘Elsje maakt geschiedenis’ wint de Willy Vandersteenprijs 2016

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Elsje maakt geschiedenis’ wint de Willy Vandersteenprijs 2016

Op de Boekenbeurs in Antwerpen hebben Eric Hercules en Gerben Valkema de Willy Vandersteenprijs in ontvangst mogen nemen voor ‘Elsje maakt geschiedenis’, een bundeling van de historische belevenissen van hun geesteskind. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar en is een initiatief van Stripgids en Sabam Artes, dat vanuit auteursvereniging SABAM kunstenaars ondersteunt. Hercules en Valkema krijgen 5.000 euro van Sabam Artes en een opdrachttekening van de vorige winnaar, in dit geval Marc Legendre en Charel Cambré.

“Elsje is een typisch voorbeeld van de klassieke familiestrip: toegankelijk, grappig, fris en helder getekend”, motiveert de jury haar besluit. “De reeks ‘Elsje’ toont aan dat de familiestrip allerminst met uitsterven is bedreigd. Elsje heeft geen marketing-campagne of multimediale crossovers nodig. Ze doet het the old-skool way: door publicatie in kranten en tijdschriften verovert ze haar terrein.”

Ook de makers worden gelauwerd. “Tekenaar Gerben Valkema vindt aansluiting bij de Franco-Belgische stijl. Goede verhoudingen, een arsenaal aan gezichtsuitdrukking, de vlotte fysiek doet zelfs denken aan grootmeester Franquin. De scenario’s van Eric Hercules zijn bijzonder grappig, spontaan en verfrissend. Hij maakte van Elsje een knuffelbaar en ook prikkelbaar meisje waarvan je wel moet houden.” Elsje viert dit jaar haar tiende verjaardag en de jury hoopt dan ook dat door de Willy Vandersteenprijs de strip ook de Vlaamse harten kan beginnen te veroveren.

In de finale stemronde waren nog drie albums in de running, die de jury graag wil vermelden: ‘De man van nu’ van Hanco Kolk en Kim Duchateau, ‘In the Pines’ van Eric Kriek en ‘De tuin van Daubigny’ van Bronzen Adhemar-winnaar Luc Cromheecke en Bruno De Roover. “De scenaristen en tekenaars van elk van deze albums hebben met overtuiging en succes hun eigen grenzen verlegd. Deze albums tonen aan dat het genre ‘graphic novel’ springlevend is en dat lezers nog mooie dingen mogen verwachten.”

De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van Stripgids in samenwerking met Sabam ARTES en de erven Vandersteen. De jury bestond dit jaar uit (niet-stemgerechtigd) voorzitter Helena Vandersteen, bibliotheekmedewerker Lieve Scheers, de tekenaars Steven De Rie en Luc Morjaeu, stripwinkel-uitbaatster Ineke Horst en Stripgidsmedewerker Roel Daenen.