Veertig jaar Kiekeboe

Je bent hier:  Home » Nieuws » Veertig jaar Kiekeboe

Op 15 februari 1977 verscheen in Het Laatste Nieuws de eerste strook van ‘De Wollebollen’, het eerste verhaal van een nieuwe Vlaamse stripreeks. De hoofdpersonages zijn Marcel Kiekeboe, zijn vrouw Charlotte en zijn kinderen Fanny en Constantinopel. De tekenaar is Robert Merhottein, pseudoniem Merho, die de knepen van het vak leerde bij Willy Vandersteen.

Exact veertig jaar later is ‘De Kiekeboes’ een van de populairste Vlaamse strips en verschijnt album 148, ‘Nepwerk’. Maar er staan nog meer verjaardagsactiviteiten op de kalender. Zo zit Merho vrijdag de hele dag op de redactie van Gazet van Antwerpen. De weekendkrant wordt door hem letterlijk van kanttekeningen voorzien. Bovendien krijgen lezers van de krant vier gratis wenskaarten van ‘De Kiekeboes’. Verder staan de opening van belevingspark Comics Station, met een speciale zone voor ‘De Kiekeboes’, het eerste album van de spin-off ‘Fanny K.’ en een zomerexpo in De Haan gepland voor 2017.

Merho heeft ook steeds een goede band gehad met Stripgids en Turnhout. In 1983, slechts enkele jaren na de eerste verschijning van ‘De Kiekeboes’, mocht hij de Bronzen Adhemar in ontvangst nemen. Ter ere van de 35e verjaardag van de reeks was in de Warande de expo ‘Museum K’ te zien, over de dialoog tussen strips en de andere kunstvormen. Als stadstekenaar van Turnhout maakte hij een set bierviltjes, een kaartspel en een stripstrookmuur bij jeugdcentrum Wollewei. Namens de organisatie en de redactie van Stripgids willen we hem dan ook hartelijk feliciteren met de veertigste verjaardag van ‘De Kiekeboes’!