Uitgever soul food comics overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Uitgever soul food comics overleden

Guus van Sonsbeek, de oprichter van de Nederlandse stripuitgeverij soul food comics, is overleden aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Hoewel van Sonsbeek al zijn hele leven geïnteresseerd was in uitgeven, verscheen ‘Supercrash’ van de Brit Darryl Cunningham, de eerste strip die soul food comics publiceerde, pas in oktober 2015. Van Sonsbeek had toen een eerste keer lymfeklierkanker overwonnen.

Op een jaar tijd kwamen bracht soul food comics vier vertaalde graphic novels uit, met naast ‘Supercrash’ nog ‘Ontaard verklaard’ van de Britse Una, ‘Teleurstellen vergt lef’ van de Turkse Özge Samanci en ‘Irmina’ van de Duitse Barbara Yelin. Dat laatste boek is ondertussen toe aan een tweede druk en was volgens de lezers van Stripspeciaalzaak.be een van de tien beste strips van 2016.

“Ik kan niet goed tegen oppervlakkigheid en snelle meningsvorming”, legde van Sonsbeek uit aan de Boekenkrant bij het oprichten van soul food comics. “Met non-fictieverhalen probeer ik vervlakking tegen te gaan en mensen nieuwe kennis en ervaringen aan te reiken.”

Ondertussen maakte soul food comics al bekend dat de uitgeverij wordt verder gezet door Sigge Stegeman, striprecensent, stripverkoper en naaste medewerker van van Sonsbeek. In mei zullen twee strips verschijnen waarin Guus nog een belangrijke hand had. Een ervan is opgedragen aan zijn zoon.