“Ik wilde er geen zwaarmoedig boek van maken”

Je bent hier:  Home » Nieuws » “Ik wilde er geen zwaarmoedig boek van maken”

Vrijdag 6 oktober presenteert Willem Ritstier zijn graphic novel ‘Wills kracht’ in boekhandel Donner in Rotterdam. In de strip vertelt Ritstier, die dit jaar de Stripschapprijs won en scenario’s schrijft voor onder meer ‘Ward’, ‘Roel Dijkstra’ en ‘Storm’, over de borstkanker die zijn vrouw fataal werd. Het duurde even voor hij de juiste vorm vond, vertelt Willem.

“Eigenlijk was ik van plan om er een boek over te schrijven. Bij de eerste poging kwam ik er al achter dat dat niet de vorm was waarin ik het wilde vertellen. Na een paar maanden erover te hebben nagedacht, besloot ik een aanzet te maken voor een strip. Het idee van een graphic novel kwam niet eens echt bij mij op. Drie maal ben ik opnieuw begonnen en bij de derde poging wist ik hoe ik verder wilde. Uiteindelijk bleek het ook louterend te werken voor mijzelf. Vooral in de eindfase besefte ik dat het ook een soort verwerkingsproces was geweest.”

Ondanks het zware onderwerp is ‘Wills kracht’ geen donkere strip geworden. De kleuren zijn net erg levendig en de lege gezichten zorgen er voor dat Ritstier veel expressie diende te leggen in de bewegingen van zijn figuren. “Van het begin af aan wilde ik er geen zwaarmoedig boek van maken. Will hield bijvoorbeeld heel veel van kleuren. Tussen de periode van de diagnose en het uiteindelijke overlijden zat vijf jaar. Ondanks alles was het geen periode van kommer en kwel. Alleen de eindperiode was zwaar, dat zie je ook in het boek. Toch heb ik ook daar de humor niet geschuwd. De keuze om geen monden, ogen en neuzen te gebruiken ontstond geheel intuïtief en pakte verrassend goed uit. Het werd er minder cartoonesk door en dwong mij om de emotie in de beweging te leggen.”