Voorpublicatie ‘Doorsnee’ in nieuwe Stripgids

Je bent hier:  Home » Nieuws » Voorpublicatie ‘Doorsnee’ in nieuwe Stripgids

Phaedra Derhore heeft heel haar leven geworsteld met overgewicht. “Een heel donker en deprimerend thema waar ik eigenlijk niet over wilde praten, dat kon ik pas toen ik begon af te vallen.” Volgend jaar verschijnt bij Oogachtend haar autobiografisch debuut ‘Doorsnee’. In Stripgids 2 lichten we al een tipje van de sluier op.

Phaedra begon te werken aan ‘Doorsnee’ als masterproef voor de opleiding Beeldverhaal aan Sint-Lucas. “Ik denk niet dat velen die richting doen met het idee om van striptekenen hun enige beroep te maken. Zo heb ik zelf een tijdje les gegeven in waarnemingstekenen en illustratie. Al denk ik niet dat het onmogelijk is om van striptekenen je hoofdberoep te maken, het lijkt mij alleszins niet gemakkelijk. Ik wil van striptekenen en illustreren mijn bijberoep maken.”

Voor haar stripdebuut dook Phaedra in haar eigen leven. “Als auteur met weinig schrijfervaring vond ik het het gemakkelijkste om iets te maken dat ik echt kende. Ik worstel nog steeds met de laatste kilo’s. Dat zal waarschijnlijk heel mijn leven zo blijven, ik zal altijd goed moeten opletten. Het is zeker nog niet gedaan en daarom wil ik er nu wel over praten en tekenen. Dat is niet alleen voor mezelf nodig. Er mag in het algemeen wat meer erover gepraat worden. Er zijn zoveel mensen die kampen met overgewicht of die ontevreden zijn met hun lichaam. Toch wordt er nooit echt gepraat over hoe het voelt om dik te zijn, zeker als kind. Er is ook niet veel sympathie voor mensen met overgewicht, vele mensen hebben meteen een oordeel klaar. Daarom is het nodig het thema aan te kaarten. Ik denk dat ik in een goede positie sta om dat te doen.”

De titel van haar strip vond Phaedra pas na lang zoeken. “Het was eerlijk gezegd heel moeilijk. De titel heeft een dubbele betekenis voor mij. Doorsnee zijn is nooit iets dat ik wilde zijn als persoon maar op lichamelijk vlak juist wel. Ik wilde er liefst normaal uitzien en niet opvallen. Nu begrijp ik dat dit voor een stuk was omdat dik zijn mijn zelfvertrouwen aangetast had. Ik wilde fysiek minder plaats innemen en verdwijnen op de achtergrond. Nu ik een beter zelfbeeld heb, ben ik niet meer zo bezig met doorsnee zijn. De tweede betekenis verwijst naar de operatie die ik ondergaan heb, de gastric bypass, letterlijk een snee.”

Phaedra heeft ook al ideeën voor een volgend boek. “Het zou gaan over daten maar het is nog niet concreet. Ik zal eerst ‘Doorsnee’ maar afwerken, daarna begin ik meteen aan de volgende.”