Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

De Nederlandse stripmaker Peter Van Dongen mag dit jaar de Stripschapprijs, de belangrijkste Nederlandse stripoeuvreprijs, ophalen tijdens de Stripdagen in Utrecht. De organisatie laat zo “meer dan eens zien dat het niet gaat om een grote productie maar om continuïteit en bovenal kwaliteit”.

Van Dongen debuteerde in stripbladen zoals De Vrije Balloen en Wordt Vervolgd. Vanaf midden jaren tachtig tekent hij in zijn eigen versie van de Klare Lijn, die beroemd werd dankzij het weekblad Kuifje. Zijn eerste album is ‘Muizentheater’ uit 1990 maar echt doorbreken doet hij met het tweeluik ‘Rampokan’, volgens de commissie voor de Stripschapprijzen “een monument in de Nederlandse stripgeschiedenis”.

Zijn meest recente werk, een stripadaptatie van de roman ‘Familieziek’ van Adriaan van Dis, mag met een derde druk eveneens succesvol genoemd worden. En nog is de pret niet uit, want eind dit jaar verschijnt het eerste van twee albums van ‘Blake en Mortimer’ die Van Dongen en Teun Berserik maken naar een scenario van Yves Sente. Berserik maakte een portret van zijn collega en vriend om hem te feliciteren.

Van Dongen krijgt zijn prijs uitgereikt op zaterdag 31 maart tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht. Die vinden voor het eerst (in) samen(werking) met de Dutch Comic Con plaats. Bovendien viert Het Stripschap dit jaar haar vijftigste verjaardag.