Stripschapprijzen voor ‘Het 9e Eiland’, ‘Cromimi’ en Wimpie

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripschapprijzen voor ‘Het 9e Eiland’, ‘Cromimi’ en Wimpie

Tijdens de Stripdagen, die naar ieders tevredenheid voor het eerst samen met de Dutch Comic Con werden georganiseerd, reikte het Stripschap haar Stripschappenningen uit. Album van het Jaar werd ‘Het 9e Eiland’ van Marcel Ruijters. De commissie gooit daar bewierokingen zoals “prachtig getekend”, “goed verteld”, “frisse pagina-indeling”, “bijzonder origineel thema” en “krachtig, uniek, speels, luchtig, gekkig, verrassend, absurdistisch” tegenaan. “Het verhaal is een mengeling van Monty Python en Claire Bretécher: niet alleen worden alle vertrouwde stripclichés op de hak genomen, er wordt ook vernuftig gespeeld met het medium strip.”

De Stripschappening voor Jeugdalbum van het Jaar ging naar ‘Cromimi’, de nieuwe interpretatie die Yann en Gerben Valkema aan ‘Suske en Wiske’ gaven. De commissie deinst er zelfs niet voor terug om een steekje uit te delen: “Waar de oorspronkelijke versie de laatste jaren zijn glans heeft verloren, komt met dit album het plezier van strips lezen weer naar boven. Tel hierbij een enorm lekkere tekenstijl op en alle vertrouwde elementen voor een grappig en prettig verhaal en je hebt de winnende titel in handen.”

Nog tijdens de Stripdagen mocht Peter van Dongen zich officieel winnaar van de Stripschapprijs voor zijn complete oeuvre noemen. Van Dongen reikte zelf de gloednieuwe Bronzen Kroontjespen voor jong talent uit aan Jan-Willem Spakman. Die debuteerde onder het pseudoniem Wimpie een jaar geleden met ‘Recht uit de Ondergrond’.

Eerder werd al bekendgemaakt dat de P. Hans Frankfurtherprijs voor grote verdiensten aan de Nederlandse strip naar stripjournalisten Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann ging. De Bulletje en Boonestaak Schaal werd uitgereikt aan Peter Middeldorp voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse strip.