Nabij het Spaanse Santander, waar hij al jarenlang woonde, is gisteren William Vance op 82-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Parkinson. Vance wordt op 8 september 1935 als William Van Cutsem in de Brusselse gemeente Anderlecht. Hij debuteert met korte historische verhalen in stripblad Kuifje. De verschillende stijlen helpen hem in zijn later werk, waarin hij moeiteloos laveert van de Engelse marine met ‘Howard Flynn’ (met Yves Duval), naar de weidse landschappen van de Far West met ‘Ringo’ (met Jacques Acar) en ‘Marshal Blueberry’ (van Jean Giraud) tot de meer hedendaagse belevenissen van ‘Bob Morane’ (met Henri Vernes). Na zijn verhuis naar Spanje maakt hij meer persoonlijke reeksen die zich daar afspelen zoals ‘Roderik’ en ‘Ramiro’.
Met Greg schept hij actieheld ‘Bruno Brazil’ en solo, later met André-Paul Duchâteau, zeevaarder ‘Bruce J. Hawker’, zijn favoriete reeks. Een echt groot publiek in tientallen landen bereikt Vance wanneer hij samen met successcenarist Jean Van Hamme ‘XIII’ maakt, een actiereeks over een man met geheugenverlies. In 2010 moet de tekenaar omwille van Parkinson de tekenpen doorgeven aan Iouri Jigounov.
Patrick Van Gompel organiseerde in 1991 tijdens de Turnhoutse Stripgidsdagen een overzichtstentoonstelling met werk van Vance. “Stripwinkelier Ad Hendrickx en ik hebben hem toen leren kennen als een buitengewoon lieve, bescheiden warme man. Hij heeft ons en de Warande uitgebreid bedankt. Hij vond de expo in Turnhout veel mooier dan de expo die hij toen net in Zwitserland had gekregen. Wat een compliment! Na het eten heeft hij ons nog getekend. William Vance was een van de liefste mensen die ik ooit (in de stripwereld) heb ontmoet.” In 2005 won Vance de Bronzen Adhemar. Festivalcurator Geert De Weyer schreef toen een special van Stripschrift over Vance, met onder meer een marathoninterview, een uitgebreide bibliografie en meer dan 200 illustraties.
Yves Schlirf, uitgeefdirecteur van Dargaud, maakte het nieuws gisteren bekend. “Mijn vriend en tekenaar William Vance is deze avond gestorven…. Ik ga je erg missen, mijn oude leeuw…” “William was een zeer groot artiest, een stripmaker waarop we als Belg zeer trots mogen zijn”, vindt Alexis Dragonetti, CEO van Ballon Media. “Ik had het geluk om met hem te kunnen samenwerken. Hij was een zeer discrete en lieve man. Hij verdient een ereplek in de galerij van de Belgische Kunstgeschiedenis.”