1e Scriptieprijs voor de Strip uitgereikt

Je bent hier:  Home » Nieuws » 1e Scriptieprijs voor de Strip uitgereikt

KU Leuven-Kunstwetenschappen-master Astrid Van Canneyt won met haar scriptie ‘Noch zwart-wit noch kleur: Frank Miller’s Sin City’ de eerste editie van de Scriptieprijs voor de Strip. De jury van vooraanstaande academici koos haar werk als beste uit elf Nederlands-, Frans- en Engelstalige inzendingen uit heel België.


Elk jaar bekroont de Scriptieprijs voor de Strip, een initiatief van Stripgids, de beste academische masterverhandeling over strips en stripcultuur. De winnaar ontvangt een geldprijs van 500 euro, zijn/haar werk wordt voorgesteld in Stripgids en hij/zij krijgt de kans het te presenteren op een Stripgids Salon (of een ander evenement). Een vijfkoppige jury beslist over wie laureaat wordt. Deze jury bestaat uit gerenommeerde striponderzoekers en -docenten van een aantal universiteiten:

Maaheen Ahmed (UGent)
Benoît Crucifix (ULiège/UCLouvain)
Pascal Lefèvre (LUCA School of Arts Brussel)
Gert Meesters (Université de Lille, Frankrijk)
Fabrice Preyat (Université Libre de Bruxelles)
en Roel Daenen (hoofdredacteur Stripgids; secretaris, zonder stemrecht)

Deze eerste editie verrast niet alleen door de hoge inhoudelijke kwaliteit van de inzendingen, maar eveneens door de verscheidenheid van wetenschappelijke onderzoeksdisciplines en inhoudelijke thema’s.

In 2020 wordt dit initiatief herhaald. De deadline voor de inzending is 30 september. U vindt de drietalige (NL/FR/ENG) oproep van 2019 op de website van Stripgids.