Stad Turnhout en Stripgids continueren Rock Paper Pencil

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stad Turnhout en Stripgids continueren Rock Paper Pencil

De stad Turnhout en Stripgids zetten Rock Paper Pencil verder: hét project dat een brug slaat tussen ondernemerschap en creativiteit. We zetten talent in de kijker en geven hen tools in handen om het te maken als professionele stripmakers en spelontwikkelaars. Bovendien maken we met verschillende initiatieven de strip alomtegenwoordig in de Turnhoutse binnenstad.

Rock Paper Wablieft?

Voor wie het gemist heeft: in 2019 rolde Stripgids in nauwe samenwerking met de stad, de provincie Antwerpen, spelontwikkelaars Cartamundi en Game Brewer het ambitieuze project Rock Paper Pencil uit in stripstad Turnhout. We organiseerden masterclasses en pop-up expo’s, stampten een fablab uit de grond en lanceerden met succes de eerste editie van een nieuw festival rond strips en bordspellen.

Wauter Mannaert legt de laatste hand aan zijn expo voor de Willy Vandersteen-prijs.

EXPO’S

De pop-up expo’s kregen vorm in Frame, een pand op een boogscheut van de Warande en het bronzen beeld van Adhemar – symbool van Vlaanderens belangrijkste stripprijs. Niet meer dan normaal dat de eerste expo rond “Verhalen van Turnhout” er een was met de winnaar van de Bronzen Adhemar 2018: Jeroen Janssen. Hij tekende in zijn typische stijl de verhalen op van lokale handelaars die al generaties actief zijn in Turnhout. Verder kregen ook de studenten van Stripgids Academie een eigen tentoonstelling en illustreerde Serge Baeken onze Play Lounge waar voorbijgangers speldemonstraties konden volgen. Tot slot kreeg ook Wauter Mannaert, winnaar van de Willy Vandersteen-prijs 2019 voor Yasmina en de Aardappeleters, een tentoonstelling met risoprints en schetsen temidden van een echte moestuin. Een terugblik op deze expo’s is te vinden via www.rockpaperpencil.be/frame.

 

 

Vincent Bal en Gerben Valkema – Masterclass Storytellin

 

 

MASTERCLASSES

Doorheen 2019 werden ook een reeks masterclasses met professionals uit het strip- en bordspellenvak georganiseerd. Pitching, Game Design, Storytelling, Crowdfunding – het zijn maar enkele van de thema’s die aan bod kwamen. Namen als Paul Geerts, Kim Duchateau, Gerben Valkema en Vincent Bal passeerden de revue en deelden hun expertise met een geïnteresseerd publiek van stripmakers, spelontwerpers, studentenen andere liefhebbers. Video-opnames zijn nog steeds te raadplegen via www.rockpaperpencil.be/masterclasses

 

 

 

 

 

 

 

“Marcel Duchamp, sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis”

 

 

FABLAB 2300

Het Fablab 2300 opende de deuren in het Nationaal Museum van de Speelkaart: een creatieve speeltuin vol moderne technologie, in een historische setting vol oude drukpersen en een stoommachine! Naast workshops en initaties, kunnen creatievelingen terecht in het Fablab 2300 omhun ideeën om te zetten in werkelijkheid met behulp van de lasercutter, de 3D-printer, de latexprinter, de snijplotter en de risoprinter. Onze begeleiders hebben ervaring in de creatie van strips of spellen. Op een klein jaar tijd hebben we zo al bijdragen geleverd aan tentoonstellingen, eindwerken en projecten voor studenten en professionals. Het gebruik van toestellen reserveren kan via www.rockpaperpencil.be/fablab

GAMES & COMICS FESTIVAL

Het Games & Comics Festival op 21 december 2019 was de kers op de taart van het Rock Paper Pencil-werkjaar. Het concept? Ontdekking en interactiviteit! Je kon in de Warande deelnemen aan workshops, showcases beleven en zelf aan de slag met hoogdruk, zeefdruk of andere technieken. We hadden een dertigtal striptekenaars en spelontwerpers te gast met onder andere Charlotte Dumortier, Dennis Marien, Jeroen Janssen, Paul Geerts, Kim Duchateau, Vitalski en Serge Baeken, Tom Metdepenningen, Marcel Rouffa, Nanoe Carrememans, Joachim Sneyers, Atelier van de Zon, Milo Cremer, Nik Heemskerk, Ali Nazir Ali…Bovendien kon je in de Kuub veertig nieuwe boardgames uittesten of je eigen idee voor een bordspel voorleggen aan een panel van experts. Ontdek het verslag van de openingsavond en het festival op www.rockpaperpencil.be

Het Fablab en het Festival worden de focus voor Rock Paper Pencil vanaf midden 2020. Een tweede editie van het festival is gepland in 2021 en intussen wordt het Fablab uitgebouwd tot een creatieve hotspot waar makers kunnen experimenteren en bijleren. Het is ook de bedoeling workshops rond zines op te starten en samenwerkingen met de scholen op te zetten. Meer info via de website of op Facebook!

Rock Paper Pencil is een partnerschap tussen stad Turnhout, Strip Turnhout, Game Brewer, Cartamundi en de POM Antwerpen, met financiële steun van EFRO en de Provincie Antwerpen.