Al Jaffee (Mad Magazine) met pensioen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Al Jaffee (Mad Magazine) met pensioen

Groot nieuws in de wereld van het vrije woord: ’s werelds oudste cartoonist, Al Jaffee, werkzaam bij het legendarische Mad Magazine, gaat met pensioen. Hij is 99.

Mad Magazine gold lange tijd als een van de meest invloedrijke tijdschriften ter wereld. Gestart in 1952 door Harvey Kurtzman en William Gaines bereikte het in de jaren 1970 zijn piek, met meer dan 2 miljoen lezers per editie. En eerder deze week kondigde de langst werkende cartoonist in de geschiedenis én uitvinder van de Fold In zijn pensioen aan (de fold in was een opmerkelijk iets aan het blad, waarbij de lezer een pagina ineen moest plooien ). Om zijn afscheid te vieren brengt de Washington Post volgende week Mad’s’ Usual Gang of Idiots. Meteen ook – naar verluidt – de allerlaatste publicatie waaraan Jaffee zal meewerken, 65 jaar nadat hij zijn debuut in het legendarische tijdschrift maakte.

Kunstenaar, maar commercieel

Jaffee heeft de voorbije decennia veel lof gekregen voor zijn veelzijdige humor. Opvallend is ook zijn onafgebroken hoge productiviteit. “In wezen ben ik een commerciële artiest”, stelt Jaffee in een interview op OnCreativity. “Nooit probeer ik tijd te winnen door mijn werk snel ineen te flansen. Ik moet er net zo tevreden mee zijn als de persoon die het van mij gaat kopen.”

Niet elke opdracht moet je aanvaarden.

De lat lag altijd erg hoog bij Jaffee: “Ik zal mijn werk pas leveren als ik er echt zeker van ben dat de klant er tevreden over zal zijn. Je moet goed weten wat de klant wil.” Ook benadrukt hij dat kunstenaars ook goed moeten nadenken over wat ze wel en niet doen. Niet elke opdracht moet je aanvaarden.

Cover Al Jaffee - Mad Life

Het zijn woorden van een toen nog 96-jarige Jaffee. Opmerkelijk is dat hij als bijna 100-jarige nu kiest voor meer vrije tijd en de dingen die hij altijd al wou doen. Enkel en alleen al van zijn fold ins zijn er bijna 500. “Ik ga me meer kunnen bezighouden met beeldende kunst”, zegt hij in hetzelfde interview. “Dat zou iedereen moeten doen: je vrij voelen om te doen wat je wil doen.”

Een tijdperk wordt hiermee afgesloten.