Wat met strips uit de koloniale tijd?

Je bent hier:  Home » Nieuws » Wat met strips uit de koloniale tijd?

De moord op George Floyd in Minneapolis op 25 mei zette wereldwijd debat over racisme en ongelijkheid in gang. Dat heeft nu ook de stripwereld bereikt.

En dat kan nauwelijks verwonderen. Strips zijn een spiegel van hun tijd; dat was vroeger zo en vandaag ook. Wat dus met Kuifje in Afrika en andere albums en reeksen die Afrikanen en andere niet-Europeanen in beeld brengen? 

Desinformatie

Alles begint met correcte informatie. Vandaag regent het commentaren en opiniestukken. vrtnws.be, de nieuwssite van de openbare omroep VRT signaleert het volgende. “Kinderen mogen die strip van Kuifje en Suske & Wiske niet meer lezen wegens racisme”, met die titel circuleert een wijdverspreid artikel van de website redactie24.be op sociale media. Het zou een citaat zijn van historicus Idesbald Goddeeris (KU Leuven) in een artikel van Het Nieuwsblad over de discussie rond racisme in oude strips.  

Maar dat heeft Goddeeris nooit gezegd, en sterker, het citaat staat zelfs niet in Het Nieuwsblad. In dat interview pleit hij dat kinderen niet zonder duiding blootgesteld mogen worden aan racistische strips, maar dat cultureel erfgoed ook niet gecensureerd mag worden. 

“Cultureel erfgoed mag niet gecensureerd worden”

Integendeel, Goddeeris wil zelfs dat kinderen die strips blijven lezen en pleit voor disclaimers of korte berichten die duiding geven bij het onderwerp van de strip, vertelt hij wanneer VRT NWS hem telefonisch spreekt. “Een klein bericht waarin staat dat de strip gemaakt is in een andere tijdgeest, zoals al lang gebeurt bij films waar seks, drugs of geweld in voorkomt”, aldus Goddeeris.

Uitsnede Stripgids #5

“Ik sprak erover met mijn zoon die groot geworden is met de strips van Suske & Wiske. Het vormde toen zijn beeld over Afrika. Een beetje duiding over de tijdsgeest van wanneer die strip gemaakt werd, creëert dialoog en voorkomt polarisatie.”

Ook over de reacties onder het artikel van redactie24.be wil Goddeeris iets kwijt. “Ik wil ook niet dat bepaalde standbeelden of erfgoed zoals die strips verdwijnen, maar er is duiding nodig. Cultureel erfgoed kan kwetsend zijn. Als we geen duiding geven, zal ons erfgoed na verloop van tijd verbannen worden. Om escalatie te vermijden, moeten we blijven stilstaan bij kwetsende beelden.”

Tintin au Congo

We brengen hier ook het opiniestuk ‘Kuifje blijft koloniaal’ in herinnering, dat in De Standaard verscheen naar aanleiding van de 90e verjaardag van de gekuifde held, en meer bepaald de heruitgave van Tintin au Congo.

We wijzen de lezer ook op de oproep van Inge Schelstraete in Stripgids #5Meerkleurendruk graag. Tijd voor de dekolonisatie van de strip. En als uitsmijter: vandaag berichtte De Wereld van Sofie op Radio 1 over de stereotypering in ‘Jommeke’. U kunt het interview met Sarina Ahmad-Nys, kleindochter van Jef Nys, herbeluisteren via deze link.

Jommeke en vreemdelingen

Bron artikel Goddeeris : vrtnws.be