30 jaar na de dood van Yves Chaland

Je bent hier:  Home » Nieuws » 30 jaar na de dood van Yves Chaland

Eind vorig jaar verscheen een bijzonder boek met 250 originelen van Yves Chaland. Die stierf dertig jaar geleden, op 18 juli 1990, amper 33. Het boek biedt de mogelijkheid om het oeuvre van een vooraanstaande stripmaker te (her)ontdekken.

De in Lyon geboren Chaland was, voor hij zich tekenaar noemde, een briljante wetenschapsstudent. Toen hij begon met zijn studie had Chaland er al heel wat ‘tekenkilometers’ op zitten. Daarvoor was een naast familielid verantwoordelijk; die had een enorme collectie strips. Als abonnee van Spirou volgde hij tekenlessen per correspondentie. Naar verluidt zat hij als tienjarige de hele dag te tekenen. In Yves Chaland, une vie en dessins vertellen familieleden dat hiij de hele tijd aan zijn tekentafel zat. Daar gaf hij zich over aan zijn passie: verhalen vertellen, naar het voorbeeld van zijn helden.

Onder die helden rekende hij Franquin, Will Eisner, E.P. Jacobs, Jijé en Tilleux… En, gelet op zijn onmiskenbaar strakke lijnstijl, uiteraard ook Hergé. Chaland las de verhalen van ‘Kuifje’ stuk. Door de analyse van Hergés techniek verfijnde hij zijn eigen kunnen.

(c) Yves Chaland - Dupuis

Yves Chalands ‘patte’ (Frans voor ‘poot’, en een wat groot synoniem voor tekenstijl) is zeer herkenbaar

In 1978 publiceerde hij in het spraakmakende tijdschrift Métal Hurlant, met dank aan een van zijn makkers op de Académie des Beaux-Arts in Saint-Etienne waar hij op dat moment studeerde. Zijn medestudent had een werk van hem opgestuurd naar de redactie. Chalands reactie? Het bevestigde zijn talent en kunnen, en hij stopte prompt met zijn studies. Hij was volleerd.

Yves Chalands ‘patte’ (Frans voor ‘poot’, en een wat groot synoniem voor tekenstijl) is zeer herkenbaar. Met  helden als Bob Fish, Freddy Lombard, Le Jeune Albert en Captivant leverde hij klassiek werk af, maar dat tegelijk ook heel ironisch is. Opvallend is de elegantie van zijn ‘klare lijn’ en de uitgesproken zin voor compositie. Nergens is te merken dat de tekeningen moeite kostten, of ‘geconstrueerd’ zijn.

Chaland une vie en dessins (c) Champaka - Dupuis

Zijn verhalen worden gekenmerkt door de vooruitstrevende, erg optimistische esthetica van de jaren 1950. Voor hem was die tijd een topperiode op het vlak van design en architectuur. Net als Hergé en Jacobs had hij een grote honger voor documentatie. Zo verzamelde hij vintage meubels en tijdschriften uit die periode. Hij ging ook vaak op stap om de locaties waar zijn verhalen zich afspeelden te documenteren. Zo trok hij op een stormachtige dag naar het Zuid-Franse havenstadje Cassis; een onderneming waarvan het resulttaat te zien is in een avontuur van Freddy Lombard, La comète de Carthage, uit 1986.

Yves Chaland stierf in Parijs op 18 juli 1990, ten gevolge van een verkeersongeval. 

Yves Chaland, une vie en dessins, door Jean-Christophe Ogier, Brussel – Marcinelle, Champaka Brussels – Dupuis