Tekenfestival Drawing Days naar Hasselt

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tekenfestival Drawing Days naar Hasselt

Het eerste weekend van oktober wordt Hasselt drie dagen lang het speelveld voor tekenaars van alle slag: jong en oud, tekenleek of tekenliefhebber. Tijdens Drawing Days zet Kunstwerkt iedereen aan tot tekenen en ontdek u de stad op uw eigen manier – best met het potlood in de aanslag.

De afgelopen periode smeedden zo’n 30 Hasseltse organisatoren, van grote cultuurhuizen tot individuele kunstenaars, verschillende tekenplannen en maakten zo samen het programma van Drawing Days. Meer dan 50 activiteiten zorgen samen voor een wervelend tekenfestival vol workshops, expo’s, wandelroutes en meer.

Drawing Days vindt plaats op verschillende locaties in de stad: in musea, cultuurhuizen en galeries bijvoorbeeld, maar ook gewoon op pleinen en straten in de stad.

Het concept van dit tekenfestival bestaat sinds 2000. Het van oorsprong Britse festival passeerde al in wereldsteden als New York, Barcelona en Berlijn, onder de naam ‘The Big Draw’. Na succesvolle edities in Gent, Antwerpen, Leuven en Oostende, strijkt het tekenfestival dit najaar neer in Hasselt, van vrijdag 2 t.e.m. zondag 4 oktober 2020.

Drawing Days 2018 - Oostende (c) Evenbeeld

Katrien Boogaerts, coördinator van Kunstwerkt: “Drie dagen lang, op zoveel mogelijk plaatsen, gaan mensen aan de slag met potlood, papier, inkt, maar ook met technologie en nieuwe materialen. Om zo tekenen opnieuw uit te vinden, te experimenteren en hun ervaring en vondsten te delen. Jong en oud, ervaren of absolute beginner: Kunstwerkt roept iedereen op om mee te doen en Hasselt om te toveren tot één groot atelier vol ideeën en spektakel.”

Klein verhaal - Drawing Days 2018 Oostende (c) Evenbeeld

Katrien Boogaerts, coördinator van Kunstwerkt: “Drie dagen lang, op zoveel mogelijk plaatsen, gaan mensen aan de slag met potlood, papier, inkt, maar ook met technologie en nieuwe materialen. Om zo tekenen opnieuw uit te vinden, te experimenteren en hun ervaring en vondsten te delen. Jong en oud, ervaren of absolute beginner: Kunstwerkt roept iedereen op om mee te doen en Hasselt om te toveren tot één groot atelier vol ideeën en spektakel.”

 5  REDENEN WAAROM U DRAWING DAYS HASSELT ABSOLUUT NIET MAG MISSEN

1. Wandel langs een bijzondere Raamtekenroute

Onmisbaar voor een geslaagd Drawing Days recept: de Window Walk. Meer dan veertig kunstenaars kregen in aanloop van het festival een Hasselts raam ter beschikking, en zetten deze met raamtekenstiften naar hun hand. Doorheen de stad wisselen kleine droodles en grootse taferelen elkaar af in een raamtekenroute, samengesteld door stadsgids Karolien Paulissen (OWSH) en Kunstwerkt.

2. Hasseltse musea brengen een ode aan de tekening 

Zin om te experimenteren met kleurstoffen uit het labo van het Jenevermuseum? Raakt u geïntrigeerd door cosplay of Japanse kostuums? Benieuwd naar hoe illustratoren het bos zien? Of wil u liever de pose van een model in het Modemuseum op papier krijgen?  In maar liefst zes Hasseltse musea kan u tijdens het festival expo’s bezoeken en er tegelijk de tekenaar in uzelf ontdekken. Deelnemende musea: Japanse Tuin, Jenevermuseum, Modemuseum, Abdijsite Herkenrode, Stadsmus en Villa Verbeelding.

3. Bezoek Hasselts tekentalent

Zin om ondergedompeld te worden in de leefwereld van een tekenaar? Dan is dit hét moment om op atelierbezoek te gaan bij Herman Maes of Danny Vliegen. Of wil u eerder een solotentoonstelling bezoeken? Geef uw ogen dan de kost tijdens een bezoek aan de expo van Audi Pauwels in Huis Pauwels-Spaenjers of ga langs bij Eric Vande Pitte in Galerie Dessers. U kan ook meegluren bij Bart Deglin, door het raam van smartlab of via live streaming. Maar ook het artistieke duo Jennifer Bruinendaal en Shun-Ying Lu nodigen u uit op hun niet-te-missen expo The Moving Still in het Oude stadhuis.

4. Techeningen, een expo met tekenende machines

Deze tentoonstelling is een must voor fanaten van technologie en tekenkunst. In Het LABO laat men de machines het werk doen. Zo’n 20 tekenmachines, een mix van al bestaande ontwerpen en nieuwe creaties, vinden tekenen op ingenieuze wijze opnieuw uit. Met veel aandacht voor diversiteit en gevoel voor humor stelde Het LABO samen met Kunstwerkt deze thematentoonstelling samen.

5. Tekenen aan de toog

Krabbel&Babbel is een gezellige avond op een inspirerende locatie vol interessante ontmoetingen en aangename muziekjes voor tekenaars, schilders, schrijvers, dichters… ofte: iedere creatieve geest tout court. Omdat de toog doorgaans de ideale broedplaats is voor wilde plannen, zijn het lege bierkaartjes die als ondergrond dienen voor toekomstige mini-kunstwerkjes. Anti.Anti vzw zorgt voor het nodige materiaal, u voor de invulling.

www.drawingdays.be