De terugkeer van Gary Larsons ‘The Far Side’

Je bent hier:  Home » Nieuws » De terugkeer van Gary Larsons ‘The Far Side’

25 jaar nadat hij zijn tekengerei aan de wilgen hing, is ‘The far side’ van Gary Larson terug. Exclusief op het internet bovendien.

‘Legendarisch’, zo wordt het surrealistische werk van de Amerikaanse cartoonist Gary Larson (°1960) vaak omschreven. Vijftien jaar lang, tussen 1980 en 1995, konden de lezers van een 1.900-tal kranten wereldwijd bijna dagelijks hun hartje ophalen met de absurde stripreeks ‘The Far Side’. Die cartoons waren even eenvoudig als absurd, en hadden een telkens weerkerend patroon. Eén enkele tekening, zonder tekstballonnen, maar doorgaans wel met een onderschrift. Larson bleef weg van de actualiteit, maar en schiep gaandeweg een volstrekt eigen, zotte wereld.

“Wat zeg je?” roept hij in de telefoon, “hebben ze er een vuilnisemmer van gemaakt?”

U kunt het zo gek niet verzinnen: rechtop­lopende koeien, moddervette pubers, sabeltandtijgers, bedachtzame beren en ook wetenschappers van allerlei pluimage. Een wetenschapper noemde zelfs een insect naar Larson. Een voorbeeldje: een olifant met een ontbrekende achterpoot staat in een telefooncel op de Afrikaanse steppe. ‘Wat zeg je?’ roept hij in de telefoon, ‘hebben ze er een vuilnisemmer van gemaakt?’ Of nog, in de cartoon Cow Tools, staat een rund voor een werktafel met een eigenaardig assortiment werktuigen.

Cow Tools (c) Gary Larson

In 1995 zette de toen 44-jarige Larson een punt achter zijn werkzaamheden. “Ik ben moe”, liet hij weten. En, eerlijk ook: “Ik vrees dat als ik nog jaren doorga, mijn werk eronder zal lijden en op het kerkhof der middel­matige cartoons zal gaan rusten.”

En nu is hij terug. Maar niet op papier. Want, “Terugkeren naar de wereld van deadlines staat niet bepaald op mijn to-do-lijst.” The Daily Dose, een pagina van zijn website brengt “af en toe wat nieuwe dingen.” U kunt er ook grasduinen door de schetsboeken van Larson. En dat is nieuw, want voorheen viel er op Larsons website niks te zien.

https://www.thefarside.com/new-stuff