Over Hawaï, surfen en leven & dood

Je bent hier:  Home » Nieuws » Over Hawaï, surfen en leven & dood

Op het eerste zicht lijkt In Golven de ultieme, zorgeloze zomerstrip. De Amerikaanse tekenaar-skater-surfer AJ Dungo verknoopt echter zijn liefde voor surfen met een persoonlijk verhaal over leven en dood, lijden en de geschiedenis van een grotendeels onderbelicht cultureel fenomeen.

Openen doet het boek met een disclaimer:

“Toegegeven, ik ben niet de meest aangewezen persoon om je veel over surfen te leren. Ik ben zelf ook maar een overenthousiaste toerist. Ik heb het verhaal van het surfen niet geschreven, maar de personages die erin meespelen liggen me wel. Wat we met elkaar gemeen hebben: de obsessie voor de perfecte golf, een diepe eerbied voor de oceaan en een gebroken hart.”

Dat enigszins nederige uitgangspunt contrasteert nogal met de ronkende getuigenis van Craig Thompson (mocht u hem niet kennen, googelt u hem maar even) die helemaal op het einde is opgenomen: “Er is voor mij op dit moment geen betere graphic novel op de wereld.” Het boek kwam vorig jaar uit in de VS.

Spirituele metafoor

Waar schuilt dan de grote (aantrekkings-)kracht van In Golven? AJ Dungo weeft twee verhalen aaneen: enerzijds een kleine cultuurgeschiedenis van het surfen, dat een uitvinding is van de Polynesische volkeren en met name nogal sterk wordt geassocieerd met de eilandengroep van Hawai. (Die op zich een bijzondere geschiedenis hebben, en een apart koninkrijk vormden, totdat de VS het land in 1898 annexeerden. Maar da’s weer een ander verhaal). Anderzijds voert AJ Dungo ook Kristen op, een jonge vrouw die het opneemt tegen een agressieve  kanker. Het is deels een autobiografie, want Kristen was een vrouw van vlees en bloed en zij en AJ Dungo waren een koppel.

In Golven (c) AJ Dungo - Casterman

“Wat we met elkaar gemeen hebben: de obsessie voor de perfecte golf, een diepe eerbied voor de oceaan en een gebroken hart.”

In Golven was aanvankelijk een kunstacademieproject rond het leven van de beroemde surfpionier Tom Blake en zijn spitbroeder Duke Kahanamoku. Tijdens het proces werd Kristen terminaal ziek. In de 400 pagina’s van het boek verwerkt hij zijn verdriet, en de warme herinneringen die hij over zijn lief koestert. Surfen staat daarbij als een welhaast spirituele metafoor van vrijheid en de verbondenheid met de natuur.

Toch is het geen sentimentele trip – de golven zijn geen binnenweg naar gezondheid of geluk; Voor AJ Dungo bieden ze troost, en staan ze als metafoor voor het leven. “Het leven is kort, neem wat je hebt niet als vanzelfsprekend aan en maak er het beste van,” raadt hij de lezer aan.

AJ Dungo

Opvallend is ook de sterk gestileerde stijl en het gebruik van twee kleuren: sepia voor elementen uit het verleden, en blauwgroen “vanwege de connotatie van die kleur met verdriet.”

In Golven is uitgegeven bij Casterman.