De Bom

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Bom

6 en 9 augustus 1945 zijn twee dagen die met kapitalen in de wereldgeschiedenis geschreven staan. 75 jaar geleden gooiden de VS een atoombom op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. In november brengt Scratch de vertaling van het Franse succesalbum La Bombe uit.

De bom die op Hiroshima werd gegooid kreeg de enigszins liefkozende naam Little Boy mee. Deze kleine jongen vaagde – letterlijk – een stad van bijna 80.000 mensen van de kaart. Door het effect van dit nieuwe oorlogstuig, massavernietigingswapen, liep het dodenaantal snel op. Eind 1945 waren er ongeveer 140.000 mensen overleden. Met de bom op Hiroshima brak een nieuw tijdperk aan, een tijd waarin de twee grootmachten die uit de Tweede Wereldoorlog als overwinnaar kwamen, elkaar begonnen af te dreigen. De zogenaamde ‘Koude Oorlog’ stak zijn neus aan het raam.

De zogenaamde ‘Koude Oorlog’ stak zijn neus aan het raam

Met de inzet van de atoombom wilde de VS het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Drie dagen na  ‘Hiroshima’ volgde een tweede stad, Nagasaki. Een paar uur daarvoor had ook de Sovjet-Unie ook de aanval op Japan had geopend. Japan hing zowel militair als economisch in de touwen en het was dus maar zeer de vraag of de atoombommen echt ‘nodig’ waren om de overgave van Japan te bespoedigen.

La Bombe (c) Glénat

Wat er ook van zij de (dreiging van de) atoombom speelt een sleutelrol in de geschiedenis van de 20e eeuw. Maar hoe kwam ze tot stand? Wie heeft haar ‘gemaakt’? Dit mega-boek van 472 pagina’s, gemaakt door twee scenaristen (Alcante, Bollée) en een illustrator (Rodier), tracht op alle vragen over de atoombom een antwoord te geven. Uitvoerig onderzocht in samenwerking met de Franse kwaliteitskrant Le Monde. Hieronder kunt u een reportage (in het Frans) bekijken over ze making of. 

De lezer volgt de race om de ontwikkeling van de atoombom van het allerprilste begin tot de fatale  momenten waarop op 6 en 9 augustus 1945 de bommen op Nagasaki en Hiroshima vielen. Uitzonderlijk detail: het uranium leent zijn stem aan het verhaal in de voice-over.

Hieronder een korte reportage over de historische gebebeurtenissen.