Bronzen Adhemar 1991: Jan Bosschaert

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 1991: Jan Bosschaert

Tekenaar en grafisch kunstenaar Jan Bosschaert was de eerste, en meteen ook de enige die tweemaal door een jury van de Bronzen Adhemar werd bekroond.

In 1983 kreeg de 26-jarige Bosschaert al een eervolle vermelding voor zijn album Icarus. “Een duidelijke belofte als striptalent,” zo vond de jury. In 1991 was het dan echt zover; de Bronzen Adhemar.

Jan Bosschaert werd eind december 2017 zestig. Een rustige oude dag zit er voorlopig niet in voor de Antwerpenaar. De integrales van zijn strip ‘Sam’ vliegen over de toonbanken, er kwam zijn strip over het leven van Pater Damiaan uit en er stond dat jaar ook een grote tentoonstelling en een lijvige overzichtsboek van zijn carrière gepland.

In Stripgids #2 blikte Bosschaert in een uitgebreid interview ook vooruit naar de verschijning van Horizontaal, een one-shot dat hij tekende naar een scenario van Zidrou. “Een jaar heb ik daar aan gewerkt. Ik had in de jaren stillekes (1995, red) voor een speciaal nummer van Spirou eens een kortverhaal van een paar platen gemaakt naar een scenario van Zidrou. Blijkbaar was hij dat niet vergeten. Vier, vijf jaar geleden vroeg hij mij als tekenaar voor een nieuw realistisch project omdat ik volgens hem zo goed vrouwelijke emoties kan weergeven.” 

“Vier, vijf jaar geleden vroeg hij mij als tekenaar voor een nieuw realistisch project omdat ik volgens hem zo goed vrouwelijke emoties kan weergeven.”

Maar terug naar 1991. Gevraagd naar wat de Bronzen Adhemar betekende, antwoordde hij: “Het streelt uw ijdelheid. Een striptekenaar is op dat vlak niet meer of minder dan een acteur die zijn ding wil doen en daarvoor applaus wil krijgen.”

Sam (c) Jan Bosschaert

De prijs had niet een effect op de verkoop: “Ik denk dat dit zelden met een prijs gebeurt. Als je zo vaak in de media komt, denken de mensen al vlug dat je ‘binnen’ bent. Ze verwachten dat je in een gigantische villa woont met zwembad en een Jaguar voor de deur. Maar als je niet commercieel werkt, zoals ik, blijft het toch elke maand knokken om met je tekeningen de maand rond te komen. Ik heb geen reeks lopen zoals ‘Kiekeboe’; ik leef van kleine opdrachten en dat is geen vetpot. Ik heb nu wel een serieuze reputatie maar dat betekent niet dat je plots zoveel meer kan vragen dan een beginnende tekenaar.”

 Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website.
Morgen: Eric Joris.