Bronzen Adhemar 1993: Eric Joris

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 1993: Eric Joris

Een naam die nog steeds oplicht in de lijst met winnaars van de Bronzen Adhemar, is Eric Joris. Hij was (en is) nog steeds een beetje vreemde eet in de stripbijt. Sinds zijn bekroning in 1993 heeft hij zich ontpopt tot een veelzijdig beeldend kunstenaar.

De jury stelde dat Joris “balanceerde tussen striptekenaar en kunstenaar”. Daarover zei hij in het hier eerder aangehaalde boek 30 Jaar Bronzen Adhemar. Een geschiedenis van het Turnhoutse stripfestival: “Het is toch vooral de kunst die me interesseert. Ik gebruik in mijn werk nog steeds strips, hoor. Het is een medium met zeer veel mogelijkheden en bijzonder bruikbaar om iet te vertellen. Toch is het vooral een commercieel medium, terwijl de strips die ik nu maak zeker niet voor het grote publiek bedoeld zijn. Ik doe daar trouwens geen moeite voor. Het is niet mijn bedoeling om te entertainen.” 

In 1993 had Eric Joris twee strips in de reeks ‘Chelsy’ gemaakt. Die waren (en zijn nog steeds) niet echt gekend bij het grote publiek.

“Het is niet mijn bedoeling om te entertainen.”

'Chelsy' (c) Eric Joris

Vandaag staat Eric Joris aan het hoofd van zijn eigen gezelschap, CREW. We kopiëren van de website: CREW wil als experimenteel gezelschap zichtbaar maken hoe technologie ons verandert. De kunstvorm die CREW hiervoor gebruikt en die eenvoudig gezegd het lichaam van de toeschouwer opzoekt, is immersie. Het speelvlak om dit immersief werk te delen met het publiek is meervoudig: theater, installaties en performances. Deze real-time creaties verankeren het immersieve in het hier en nu. In het hier en nu bevindt zich het contactpunt tussen mens en technologie en confronteert CREW een breed en internationaal publiek aan den lijve met wat ons omringt, onze plaats daarin en hoe wij onszelf zien.

Scientific Fiction is de beste omschrijving van Eric Joris’ manier van werken met een internationaal netwerk van kunstenaars en wetenschappers. Waar het bekende Science Fiction een genre is dat doorgaans een fantastische toekomst schildert, is Scientific Fiction bij CREW een methode die de toekomst zichtbaar maakt door nieuwe digitale mogelijkheden in het heden te ontsluiten, te bevragen en alternatief te benutten.

 Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website.
Morgen: Marc Sleen.