Bronzen Adhemar 2001: Marvano

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 2001: Marvano

Wanneer Marvano (Mark Van Oppen) in 2001 de Bronzen Adhemar krijgt, heeft hij een lange weg afgelegd. 

Interieurarchitect, illustrator, hoofdredacteur van het weekblad Kuifje, stripuitgever bij de Gulden Engel en volgens het juryrapport “een van de eerste Vlaamse striptekenaars die Amerikaanse comic-achtige sciencefiction dichter bij het publiek heeft gebracht”.

Marvano hanteert “een sterke internationale stijl hanteert die, ondanks zijn afstandelijkheid, de lezer naar de keel grijpt.”

Grand Prix (c) Marvano

Dat deed hij onder andere met de sf-trilogie De Eeuwige Oorlog op scenario van de Amerikaanse auteur en Vietnam-veteraan Joe Haldeman en de sf-reeks Dallas Barr (eveneens op scenario van Haldeman).

Pessimistisch wereldbeeld

“De jury is getroffen door de manier waarop Marvano op geloofwaardige wijze gestalte geeft aan een pessimistisch wereldbeeld waarin de kloof tussen arm en rijk altijd groter wordt”, aldus de jury. Daarenboven merken ze op dat Marvano “een sterke internationale stijl hanteert die, ondanks zijn afstandelijkheid, de lezer naar de keel grijpt.” Dat hij ook zelf verhalen kan schrijven, bewijst hij met het ontroerende De Zeven Dwergen en later met de indrukwekkend trilogie Berlijn.

Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website.
Morgen: Dick Matena