Bronzen Adhemar 2003: Dick Matena

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 2003: Dick Matena

2003. Het is de Vlaamse overheid menens met het beeldverhaal. De Bronzen Adhemar heet voortaan de Vlaamse Gemeenschapsprijs voor Strips. Dick Matena is de eerste die ‘m krijgt voor zijn bewerking van de debuutroman De Avonden van Gerard Reve.

De jury heeft het over “een adembenemend stripverhaal”. Matena woont op dat ogenblik al twintig jaar in de Kempen, toch breekt een storm van protest los omdat een Nederlander de prijs krijgt. “Een prijs is arbitrair, zeker bij kunst. Er zal altijd gezeur over zijn,” reageert de laureaat die eraan toevoegt dat hij de prijs liever voor z’n oeuvre dan voor ‘De Avonden’ had gekregen. “Dat is toch veel prettiger?”

“Er zal altijd gezeur over zijn”

De Avonden (c) Dick Matena

Toenmalig minister van Cultuur Paul Van Grembergen spreekt zijn bewondering uit voor de Bronzen Adhemar Stichting: “De Prijs is nu een Vlaamse Cultuurprijs en de symbolische betekenis hiervan is niet gering. Voor Vlaanderen is de strip een volwaardige kunstdiscipline”.

Het zijn andere tijden.

Ontdek de lijst met alle laureaten van de Bronzen Adhemar elders op deze website.
Morgen: William Vance