Bronzen Adhemar 2005: William Vance

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 2005: William Vance

2005. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux reikt de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip uit aan de in Spanje residerende William Vance (William Van Cutsem). Niet iedereen vindt dat wie in het buitenland woont een Vlaamse prijs verdient, maar in het geval van de hardwerkende Vance besluit men tolerant te zijn.

Lange tijd blijft Vance de niche-tekenaar die met o.a. ‘Bob Morane’, ‘Ramiro’, ‘Bruce J. Hawker’ en ‘Bruno Brazil’ geen topreeksen op zijn naam heeft staan. Tot Jean Van Hamme hem midden jaren tachtig vraagt om het op avonturenromans van John Ludlum gebaseerde ‘XIII’ te tekenen. Het wordt een van de best verkopende realistische reeksen van de lage landen. Zo krijgt de gedreven vakman het succes dat hij verdient en als kers op de taart, de Bronzen Adhemar en 12.500 euro uit handen van de minister.     

‘XIII’  wordt een van de best verkopende realistische reeksen van de lage landen