Bronzen Adhemar 2009: Willy Linhout

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 2009: Willy Linhout

Als Willy Linthout in 2009 de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip ontvangt, is hij wellicht de enige die het als een oeuvre-prijs ziet.

Het zijn namelijk niet de ‘Urbanus’-strips maar het aangrijpende Jaren van de olifant waarin hij z’n ervaringen na de zelfdoding van zijn zoon verwerkt, dat de doorslag gaf bij het toekennen van de prijs. Het juryrapport heeft het over “een aangrijpende en krachtige striproman” en doet er alles aan om de aanleiding los van het resultaat te zien. “Ik lig er niet wakker van waarom precies ik hem krijg. Dát ik hem krijg, dáár gaat het om,” zegt de laureaat later.

Dat Years of the elephant uiteindelijk ook voor twee prestigieuze Eisner Awards wordt genomineerd, zou sceptici de mond moeten snoeren.  

Jaren van de Olifant (c) Willy Linthout

Tot 2004 kende iedereen Linthout als tekenaar en coscenarist van de ‘Urbanus’-strip en bleef hij in de schaduw van de Vlaamse komiek, iets wat hem frustreerde. Dat Years of the elephant uiteindelijk ook voor twee prestigieuze Eisner Awards wordt genomineerd, zou sceptici de mond moeten snoeren.  

 

Urbanus - Willy Linthout (c)