Bronzen Adhemar 2013: Marc Legendre

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar 2013: Marc Legendre

2013. Marc Legendre ontvangt de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip en de bijhorende 12.500 euro uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Ook dit keer is het onmiskenbaar een oeuvreprijs.

Dat blijkt uit het juryrapport dat Legendre een extreem veelzijdig kunstenaar noemt “die zichzelf herhaaldelijk uitvindt en zo zijn plaats kreeg binnen elke generatie stripmakers.”

Anticiperend op commentaar stipuleert de jury verder: “Zijn huidige werk roept uiteenlopende reacties op, omdat hij in een medium in evolutie routes kiest die niet voor de hand liggen en waarin niet iedereen hem volgt.” Legendre is korte tijd hoofdredacteur van het weekblad Kuifje, maar gaat al snel zelf strips maken.

“Zijn huidige werk roept uiteenlopende reacties op, omdat hij in een medium in evolutie routes kiest die niet voor de hand liggen en waarin niet iedereen hem volgt”

Met ‘Biebel’ en ‘Sam’ scoort hij meteen hoog. Hij schrijft scenario’s voor klassieke stripreeksen en is tegelijk een van de eerste Vlaamse stripmakers die bewust de grenzen van het medium verkent. Zijn grootste succes is de spin-off ‘Amoras’ die hij samen met Charel Cambré maakt.

Marc Legendre is de centrale gast in het zevende nummer van Stripgids, dat nu in de winkel ligt. 

Marc Legendre (c) Wachten op een eiland