Stripmuseum te Boek, de geschiedenis van Het Nederlands stripmuseum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripmuseum te Boek, de geschiedenis van Het Nederlands stripmuseum

Wie ons kent, weet dat Stripgids – het tijdschrift én de organisatie – een bijzondere interesse heeft voor het erfgoed van de strip. Op 2 oktober verschijnt Stripmuseum te Boek, de geschiedenis van Het Nederlands stripmuseum.   

In 1993 besloot een groep stripliefhebbers in Groningen in deze stad een Stripmuseum te willen neerzetten. In 2004 was het eindelijk zover. Het Nederlands Stripmuseum opende zijn poorten aan de Westerhaven in Groningen. In 2019 is het museum opgegaan in het Forum aan de Nieuwe Markt in Groningen onder de naam Storyworld, samen met animatie en games. De Stichting Het Nederlands Stripmuseum blijft zelfstandig bestaan en is een belangrijke partner van Storyworld, maar Het Nederlands Stripmuseum in zijn oude vorm bestaat niet meer.

Geen geld, geen gebouw en geen collectie. Wel al met (een beetje) beroemde mensen zoals Jan Kruis en Ger Vaders.

Daarom dit boek over de ontstaansgeschiedenis van het museum en hoe dat 15 jaar gefunctioneerd heeft. Want er valt veel te vertellen over de ontstaansgeschiedenis en de betekenis van het museum voor de Nederlandse stripwereld en voor Groningen. Het begon met veel enthousiaste vrijwilligers met heel veel energie en ideeën. Geen geld, geen gebouw en geen collectie. Wel al met (een beetje) beroemde mensen zoals Jan Kruis en Ger Vaders.

Waarom kon juist in Groningen een dergelijk initiatief slagen waar het elders in het land niet van de grond kwam? Toen al speelden vragen die de hele tijd relevant gebleven zijn. Hoe komen we aan geld voor het museum? Hoe verwerven we politiek draagvlak? Hoe maken een spannend museum waar mensen willen terugkomen? Hoe verwerven we ondersteuning in de stripwereld? Langzaam ontstaat er iets van een organisatie, er wordt contact gelegd met de gemeente Groningen en andere mogelijke geldschieters. Er ontstaat daadwerkelijk een museum (een project van bijna 6 miljoen euro) dat zich een weg in de Nederlandse Stripwereld baant met tegenslagen en successen. Prachtige tentoonstellingen zijn er gemaakt over striptekenaars die tot ons nationaal erfgoed behoren. Met honderdduizenden bezoekers in die vijftien jaar.

Trots dat dit in Groningen tot stand is gebracht en bijgedragen heeft aan het culturele klimaat in Nederland. Die trots is de sterke drijfveer om hier verslag van te doen in dit boek, zodat deze gebeurtenissen niet verloren gaan en ook anderen die bezig zijn met soortgelijke initiatieven er profijt van kunnen hebben en er inspiratie uit halen.

Het boek wordt op 2 oktober a.s.  om 15.30 u gepresenteerd in het Forum Groningen. Burgemeester Koen Schuiling krijgt het eerste exemplaar aangeboden.

Auteur is Beno Hofman. Als gepassioneerd stadshistoricus neemt Beno Hofman zijn publiek graag mee op reis door de tijd. Hij schreef meer dan 50 boeken, maakte 400 afleveringen van het bekroonde televisieprogramma Beno’s stad en is verantwoordelijk voor artikelen en radioprogramma’s die Groningen als thema hadden. Tevens schreef hij tekstborden bij zo’n 85 monumenten in de stad. Op verzoek van oud-bestuursleden van stichting Het Nederlands Stripmuseum dook hij in de recente geschiedenis van het museum aan de Westerhaven in Groningen.

Stripmuseum te Boek, Beno Hofman, vormgeving Jan Willem de Vries, ISBN  9789491737602, hardcover, full colour, 162 pagina’s, uitgeverij Nobelman. € 24,95

Interieur Stripmuseum Groningen