Expo ‘Le jardin de Daubigny’ in Cherbourg-en-Cotentin

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo ‘Le jardin de Daubigny’ in Cherbourg-en-Cotentin

Nieuws over Luc Cromheecke, bekend van geweldige reeksen als ‘Roboboy’, ‘Plunk!’ en ‘Tom Carbon’ en van het recente, nieuwe ‘Nero’-verhaal De Toet van Tut! U kent hem ook van de steeds inventieve ‘Abonneer u’-pagina in in Stripgids. En uiteraard ook van de Bronzen Adhemar, editie 2015.  

Luc Cromheecke krijgt een tentoonstelling in het prentenkabinet van het Musée Thomas Henry in de schilderachtige Normandische kuststad Cherbourg-en-Cotentin. Met een selectie van een veertigtal werken uit (het naar het Frans vertaalde) De tuin van Daubigny (Le jardin de Daubigny, Anspach Eds.)

Op een dag nam een man plaats voor het huis van een overleden collega-kunstenaar. Hij kwam er een ​​ode schilderen aan zijn overleden idool. Zijn naam? Vincent van Gogh. Hij gaf zijn schilderij de titel Le Jardin de Daubigny

Wie kende Charles-François Daubigny nog – voor Luc Cromheecke en zijn scenarist Bruno De Roover hem opnieuw belichtten? Allicht een paar vroede kunsthistorici en liefhebbers, zeker. Maar verder?

En dat is ergens jammer, want Daubigny was in zijn tijd een brugfiguur tussen de romantische en impressionistische schilderscholen. Nauw bevriend met collega’s als Corot en Courbet, en hij frequenteerde Monet en Cézanne en schilderde de landelijke landschappen langsheen de oevers van de Seine en de Oise. De Tuin van Daubigny is een prachtig eerbetoon aan deze kunstenaar.

Affiche Normandie impressionniste

Op een dag nam een man plaats voor het huis van een overleden collega-kunstenaar. Hij kwam er een ​​ode schilderen aan zijn overleden idool. Zijn naam? Vincent van Gogh. Hij gaf zijn schilderij de titel Le Jardin de Daubigny. “Dit is een van mijn meest gewilde schilderijen”, schreef Vincent Van Gogh naderhand aan zijn broer Theo.

Van 25 september t/m 3 januari 2021. Deze expo loopt tegelijkertijd met Normandie impressionniste. Voyages en terre inconnue. Boudin, Renoir, Signac… en Cotentin.
https://www.cherbourg.fr/infos-services/culture-et-loisirs/musees/musee-thomas-henry-318.html