Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’

Didier Comès is een van de belangrijkste auteurs van de Belgische striptekenkunst, een meester in het zwart-wit en de fantasie. Het BELvue Museum in Brussel wijdt nu een overzichtstentoonstelling aan zijn indrukwekkende oeuvre.

Hij genoot begin jaren ’80 van een overweldigend succes met een grafische roman, De dorpsgek van Schoonvergeten (‘Silence’), die zijn stempel drukte op een hele generatie lezers. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme die uitgebuit wordt door de landeigenaren van Schoonvergeten (‘Beausonge’) en wie tot bewustzijn zal worden gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès. Thema’s in zijn werk zijn met name alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden, stedelijk of op het platteland.

Als ‘meester der stilte’ liet Comès in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Dankzij de schenking van het complete artistieke patrimonium van Comès aan de Koning Boudewijnstichting, kan men nu zijn werk ontdekken of herontdekken via uitsluitend ‘stille’ planken en een scenografie aangepast aan de locatie.

Thema’s in zijn werk zijn met name alle vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden, stedelijk of op het platteland.

(c) Didier Comès

Originelen van Corto Maltese, de beroemde stripreeks van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip – zullen eveneens getoond worden, net als de originelen van een auteur die als geesteskind van Didier Comès wordt beschouwd, Christophe Chabouté.

De tentoonstelling is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van het artistieke patrimonium van Didier Comès, geschonken door zijn broer en zussen, onder het curatorschap van Thierry Bellefroid en Eric Dubois.

Comès. Over Schaduw en Stilte, van 25 september t/m 3 januari 2021, BELvue Museum, Brussel.
Meer info op de website van het museum: https://www.belvue.be/nl/expoComes