Stripweekend Haarlem 2020: anders dan anders

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripweekend Haarlem 2020: anders dan anders

Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 oktober 2020 organiseert Stripdagen Haarlem een mini-editie van het bekende stripfestival, dat eigenlijk in juni dit jaar zou plaatshebben, maar is uitgesteld naar 2021 vanwege de coronapandemie.

Stripweekend Haarlem 2020 is gewijd aan de onderdelen in de programmering die specifiek zijn verbonden aan dit jaar, zoals 75 jaar Bevrijding en het 775-jarige bestaan van Haarlem. De andere onderdelen van de oorspronkelijke programmering, zoals het hoofdthema Wereldbouwers, de beurzen en andere activiteiten blijven op de rol voor volgend jaar.

De Tweede Wereldoorlog in strips

  • In Platform voor Kunsten 37PK is van 2 t/m 11 oktober een tentoonstelling te zien van de graphic novels Scherven en Littekens van Erik de Graaf, waarin hij vertelt over de vriendschap tussen twee gewone mensen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, deels gebaseerd op verhalen van zijn oma.
  • Van 2 t/m 4 oktober vindt het Graphic Novel Weekend plaats in het Slachthuis. Tekenaars, illustratoren, schrijvers en vertegenwoordigers van andere kunstdisciplines werken samen om in een spannend experiment tot een mooi verhaal over de Spaarnestad te komen. Zij krijgen daarbij steun van de stadsarcheoloog van Haarlem. Het resultaat wordt op de 775e verjaardag van Haarlem aangeboden aan de burgemeester. Inschrijven kan via: https://www.graphicnovelweekend.nl/deelnemers/aanmelden. 
    Bezoekers zijn welkom om een kijkje te nemen tijdens het maken.
  • Op vrijdagmiddag 2 oktober reflecteert scheidend Stripmaker des Vaderlands Margreet de Heer in de Bibliotheek Haarlem op de afgelopen drie jaar waarin zij de Nederlandse stripwereld heeft vertegenwoordigd en het medium strip in de volle breedte heeft laten zien. We sluiten niet uit dat ze die middag een verrassing in petto heeft.
  • Op 4 oktober is er in het Patronaat het congres De Tweede Wereldoorlog in strips. Onder de bezielende leiding van Kees Ribbens (NIOD) en Rik Spanjers (Universiteit van Utrecht) gaan een aantal stripauteurs onder meer dieper in op hoe zij de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht. Aanwezig zijn Erik de Graaf, Aimée de Jongh, Peter van Dongen, Marga Altena en Brian Elstak. De aanwezige auteurs zullen hun werk na afloop signeren.

We sluiten niet uit dat de Stripmaker des Vaderlands die middag een verrassing in petto heeft.

Scherven / Littekens cover (c) Erik de Graaff - Dupuis

Ter gelegenheid van dit congres brengt Stripweekend Haarlem in samenwerking met Erik de Graaf het magazine Bevrijd! uit, met onder meer bijdragen van en interviews met Peter van Dongen (de ook de cover tekende), Emile Bravo, Aimée de Jongh, Eric Heuvel, Marga Altena en Brian Elstak, en Erik de Graaf zelf. Het voorwoord is geschreven door Adriaan van Dis, het magazine kost 5 euro en zal tijdens het Stripweekend Haarlem maar ook in de betere (strip)winkel te verkrijgen zijn.

Alle info op https://www.stripdagenhaarlem.nl.

P.S. Op de website van Buitenlandse Zaken lezen we het volgende: “België besliste op advies van haar specialisten om volgende kleuren toe te kennen: De volgende provincies zijn een rode zone: provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, de provincies Utrecht, Groningen, Gelderland, Flevoland en Noord-Brabant.” Haarlem ligt in een rode zone. Dat betekent dat “Reizen naar deze zones sterk [wordt] afgeraden. Reizigers die terugkeren uit deze zones zullen worden behandeld als “hoogrisico-contacten”, wat betekent dat ze verplicht getest worden en in quarantaine moeten.” (bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen