Typex presenteert ‘Je Moeder!’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Typex presenteert ‘Je Moeder!’

Bijna een half jaar lang vertelde Typex in de Volkskrant over de effecten van de coronacrisis op zijn familie: zijn moeder, zijn jongere broer, Patrick en hijzelf. Gisteren verscheen de laatste aflevering van ‘Je Moeder!’

Typex, beroemd van zijn monumentale biografieën over Andy Warhol en Rembrandt, spreekt dagelijks zijn moeder en doet daarvan wekelijks in stripvorm verslag, en dat al sinds april. “Mijn moeder en ik hebben altijd veel contact. Ik ga iedere week bij haar eten, dat deed ik altijd al. Nu gaan we vaker uit eten. En ik spreek haar wel vaker.” In de scènes uit hun dagelijks leven is het virus nooit ver weg, maar van dreiging is nooit sprake en de toon is licht. Vol goede moed leiden Typex en zijn moeder de lezers rond in het nieuwe normaal. Het allerergste vindt de moeder van Typex dat ze elkaar niet mogen aanraken.

“Ik ga niet eeuwig door met de strips. Je moet er niet te lang mee doorgaan. Dan blijft het ook vers. Het moet niet sleurderig worden of voorspelbaar.”

Samen met zijn broertje vormen ze een hecht driemanschap. “Toen mijn ouders gingen scheiden kwam mijn broertje in het weekend vaak bij mij. Hij is negen jaar jonger, maar hij ging overal met me mee, naar de kroeg, als ik ging liften.”

Wekelijks gingen ze samen bandjes kijken in Paradiso. “Dat is een gevoelig puntje. Dat kan in deze tijden niet meer. Ik werk heel veel, minstens tien uur per dag. Als ik dan niet werk wil ik altijd iets doen.Mijn sociale leven is heel erg geconcentreerd. Naar die bandjes kijken is voor mij echt een uitlaatklep. Ik droom al elf jaar dezelfde droom. Als achtergrond ben ik in Paradiso of een andere tent. Dat is er nu niet bij. Dat breekt me nu wel een beetje op. Ik zit al de hele tijd thuis. Moet je je voorstellen dat je twaalf uur achter elkaar thuis zit te tekenen. Dat is een hele kleine wereld. Als ik die pen neerleg, ga ik het liefst de deur uit. […] Ik ga niet eeuwig door met de strips. Je moet er niet te lang mee doorgaan. Dan blijft het ook vers. Het moet niet sleurderig worden of voorspelbaar.”

Je Moeder! (c) Typex