Blik op ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Blik op ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’

De fraaie expo ‘Comès. Over Schaduw en Stilte’ in het Brusselse BELvue Museum is tot nader order gesloten. U kunt wel al een kijkje nemen achter de schermen, met Thierry Bellefroid en Éric Dubois, de curatoren van de tentoonstelling, als gids

Didier Comès is een van de belangrijkste Belgische stripkunstenaars, een meester in het zwart-wit en de fantasie. In zijn verhalen geeft hij een stem aan de marginalen en de uitgestotenen. Zo geeft hij hen hun waardigheid en normaliteit terug. Deze tentoonstelling plaatst Comès en zij die in de schaduw van de maatschappij leven, in het licht. Het is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting ter valorisatie van het artistieke patrimonium van Didier Comès.

Zijn broer en zussen schonken het patrimonium dat zij als wettige erfgenamen in ontvangst namen, in 2013 aan de Koning Boudewijnstichting. Comès had in zijn testament nl geen maatregelen genomen om zijn patrimonium na zijn overlijden te beheren. Met de hulp van de Stichting werd een oplossing gezocht zodat dit erfgoed gevrijwaard kan worden voor de toekomst.

Begin jaren ’80 brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes. Het verhaal van deze dorpsgek, een doofstomme boerenknecht die uitgebuit wordt door de grondeigenaar van Schoonvergeten en tot bewustzijn wordt gebracht door een heks, is onlosmakelijk verbonden met de persoon van Comès, gekenmerkt door allerlei vormen van afwijzing, uitsluiting en gewelddaden.

 

(c) Didier Comès

Begin jaren ’80 brak Comès door met Silence (De dorpsgek van Schoonvergeten). Het stripalbum was een fenomenaal succes

Als meester der stiltes liet Comès in 2013 het leven, zonder ooit de eer te hebben gehad van een grote Brusselse tentoonstelling. Daar kwam nu verandering in. Naar aanleiding van de schenking en van de publicatie die uitgeverij Casterman uitbrengt over het thema Schaduw en Stilte bij Comès, kon u normaalgesproken vanaf 25 september 2020 zijn werk in het BELvue Museum (her)ontdekken.

Zijn originele, ‘stille’ platen worden er getoond naast originelen van Corto Maltese, de beroemdste strip van Hugo Pratt – een grote vriend van Comès en fervent verdediger van de tekstloze strip. Dit naast originele platen van Christophe Chabouté, die als geesteszoon van Didier Comès wordt beschouwd.

Het tentoonstellingsproject is een partnerschap met het Maison Autrique in Brussel, waar gelijktijdig een 2de tentoonstelling loopt gewijd aan Didier Comès. ‘Comès achter gesloten deuren’ dompelt de bezoeker onder in de sfeer van dit stripverhaal uit het Album Eva en brengt ode aan de psychologische fantastiewereld van Comès.

Bekijk de reportage: https://www.youtube.com/watch?v=w2bYvgi-gwA