Chrudoš Valoušeks ‘Spreekwoorden mix’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Chrudoš Valoušeks ‘Spreekwoorden mix’

Men spreekt wel eens van een appel die niet ver van de boom valt, van oude liefdes die niet roesten en over het graven van een kuil voor een ander en er zelf invallen. Deze en nog veel meer andere spreekwoorden worden kunstig uitgebeeld in Spreekwoorden mix.

Chrudoš Valoušek, winnaar van een Zilveren Penseel voor De pittige pruim die een pop werd, geeft in Spreekwoorden mix een fantasierijke draai aan wijze levenslessen. Het boek is een verzameling van volkse spreekwoorden, zowel heel oude als moderne. Zijn geestige linosnedes zorgen niet alleen voor een humoristisch
effect, maar laten de lezer opnieuw nadenken over de betekenis van spreekwoorden. Laat je niet afschrikken door de Tsjechische oorsprong van de auteur: er zitten meer dan genoeg herkenbare spreekwoorden bij!

Het nieuwe boek van Valoušek is er eentje voor het hele gezin: kinderen kunnen eruit leren, terwijl volwassenen vol amusement de spreekwoorden zullen herkennen. Spreekwoorden mix is een ideaal cadeauboek voor jong en oud.

 

Het nieuwe boek van Valoušek is er eentje voor het hele gezin: kinderen kunnen eruit leren, terwijl volwassenen vol amusement de spreekwoorden zullen herkennen.

Spreekwoorden mix verschijnt 11 december in winkels en wordt uitgebracht door Boycott Books.

Over de maker

Grafisch ontwerper en illustrator Chrudoš Valoušek (1960) studeerde van 1979-1985 aan de Universiteit voor Toegepaste Kunst in het toenmalige socialistische Tsjechoslowakije. Hij heeft zich gevestigd in de Tsjechische grafische scène door zijn uitgesproken linosneden; zwarte contouren gecombineerd met fel gekleurde oppervlakken. Zijn illustraties zijn vaak absurd, hebben een speelse naïviteit en ironie, hiermee heeft Valoušek een eigen herkenbare stijl ontwikkeld. Voor zijn boek De pittige pruim die een pop werd (Boycott, 2018) ontving hij in 2019 de Bologna Ragazzi Award.

Dossier over Tsjechië

Chrudoš Valoušek is een van de vele Tsjechische illustratoren en stripmakers. Daarover leest u meer in het interessante dossier over de Tsjechische strip in Stripgids #5. Dat vindt u ook via deze link.

Cover Spreekwoorden Mix (c) Boycott Books