Expotip: DRUK BEZIG

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: DRUK BEZIG

Met DRUK BEZIG opent het Museum van de Speelkaart een van de meest eigenzinnige projecten uit zijn geschiedenis. Negen jonge grafische kunstenaars tonen hun werk: stuk voor stuk fantastische grafici die met verschillende technieken experimenteren en zo voortdurend hun eigen grenzen opzoeken – en misschien ook die van de toeschouwers. Het resultaat is een verrassende tentoonstelling met een punkhartslag.

Curatoren Sven Denis en Dennis Marien zijn met DRUK BEZIG niet aan hun proefstuk toe. Sven Denis is verbonden aan Strip Turnhout en het project Rock Paper Pencil. Duizendpoot Dennis Marien is naast zijn bezigheden als tekenaar, graficus en uitgever ook actief in het Stripmuseum in Brussel. In het innovatieve Fablab 2300 sloeg de vonk over naar het Nationaal Museum van de Speelkaart. Denis en Marien willen met de expo tonen hoe oude en nieuwe druktechnieken elkaar kunnen versterken en tot welke fabelachtige resultaten zo’n symbiose kan leiden.

 

Denis en Marien willen met de expo tonen hoe oude en nieuwe druktechnieken elkaar kunnen versterken en tot welke fabelachtige resultaten zo’n symbiose kan leiden.

Anneke Caramin (c)

‘We hadden geen betere curatoren kunnen vinden voor deze aparte expo’, benadrukt Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur en Archief & Musea. ‘Ze hebben de voorbije weken, tijdens de opbouw, zélf een bijzonder en creatief proces doorlopen. En dat is voelbaar in het resultaat.’ Drukken is indirect werk. Het experiment, de zoektocht, een techniek bemeesteren: curator en mede-exposant Dennis Marien noemt die fasen minstens even belangrijk als het eindproduct, en vaak zijn ze zelfs een doel op zich.’

Vincent Wagnair (c)

‘De tentoonstelling sluit bovendien perfect aan bij de vaste opstelling die het negentiende-eeuwse drukproces van speelkaarten illustreert. Dat we nu uitpakken met een eigenzinnige kijk op het thema, is beslist geen toeval’, vervolgt schepen Wittebolle. ‘We zoeken juist doelbewust de raaklijnen op tussen eeuwenoude technieken en hedendaagse toepassingen. In het Speelkaartenmuseum ontmoeten die twee werelden elkaar tussen de oude drukkerij en het FabLab. De moderne en bijzonder knappe resultaten laten we nu zien in een indrukwekkende waaier van oude en nieuwe druktechnieken, vers uit de ateliers van negen jonge kunstenaars.’

Martine Petrovic (c)

DRUK BEZIG toont werk van Anneke Caramin, Céline Hudréaux, Dennis Marien, Greg Shaw, Jana Vasiljević, Martina Petrović, Quentin Pillot & Rebecca Rosen (l’Appât) en Vincent Wagnair. Gedreven door nieuwsgierigheid tonen de negen kunstenaars hoe zij elk op hun eigen manier buiten de lijntjes kleuren, hoe ze tradities naar hun hand zetten en hoe ze op minutieuze wijze een eigen proces creëren. ‘Wie zich wil verdiepen in drukprocessen, moet dringend naar DRUK BEZIG. Alle anderen kunnen zich in de expo laten verbazen door de grensverleggende resultaten en de mogelijkheden op grafisch vlak’, raadt schepen Wittebolle aan. ‘Maar toeschouwers moeten zich er rekenschap van geven dat hun ingesleten beeld van drukwerk daarna nooit meer hetzelfde zal zijn.’

Praktisch

Druk Bezig – Druktechnieken van nu en voor de toekomst. 
15 december 2020 tot 21 februari 2021

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18, B-2300 Turnhout

eb.tuohnrut@traakleeps.muesum – www.speelkaartenmuseum.be