In Memoriam: Berck

Je bent hier:  Home » Nieuws » In Memoriam: Berck

Stripmaker en Bronzen Adhemar-winnaar Arthur Berckmans, alias Berck, is overleden. De in Leuven geboren Berck overleed in de nacht van 27 op 28 december in zijn slaap in het woonzorgcentrum waar hij al jaren verbleef, signaleerde Stripspeciaalzaak.be gisteren.

Bercks bekendste stripreeks was ongetwijfeld ‘Sammy’, een reeks rond een Amerikaanse lijfwacht in de jaren ’20. Maar Berckmans schreef ook tientallen andere reeksen die verschenen in de weekbladen Kuifje, Robbedoes, Zonnekind en Zonneland. In 1985 won hij de Bronzen Adhemar.

Hij werd 91 en overleed vredig in zijn slaap.

“De leerlingen werden dus eerder erkend dan de leraar. In eerste instantie twijfelde ik er dan ook aan om de prijs te aanvaarden”

Over zijn leven en werk valt veel te vertellen. Zo was hij onder meer Ridder in de Kroonorde. Opmerkelijk: Berck gaat de geschiedenis in als – voorlopig – de enige die de Bronzen Adhemar eerst weigerde. Het internationaal erkende goudhaantje uit de stal van Dupuis (‘Sammy’ met name) vond dat hij de bekroning te laat kreeg. Daarover zei hij: “Ik vond dat ik de prijs te laat kreeg. Er stonden al tekenaars op het lijstje die bij mij op de loonlijst hadden gestaan. De leerlingen werden dus eerder erkend dan de leraar. In eerste instantie twijfelde ik er dan ook aan om de prijs te aanvaarden.”

Sammy (c) Berck

Lees een uitgebreide biografie over Berck op https://www.stripspeciaalzaak.be/StripFacts.php#Berck