Leestip: No Seat at the Table

Je bent hier:  Home » Nieuws » Leestip: No Seat at the Table

Als u denkt dat strips nog steeds zoethoudertjes zijn voor (kleine) kinderen, think again. Meer en meer zien we strips opduiken die serieuze onderwerpen ‘verslaan’. Denk aan het graphic journalism van bijvoorbeeld Joe Sacco, en in eigen land Jeroen Janssen. En zopas verscheen in Nederland een strip over gentrificatie. Pardon?
Wikipedia leert ons dat dat in België ook ‘verzaveling’ (naar de buurt in Brussel, de Zavel) genoemd wordt. “Het is een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied, het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel.” U nu!

Wat definieert een stad? Zijn het de gebouwen, de openbare ruimtes of de mensen? No Seat at the Table is een fictieve graphic novel over de lokale en mondiale effecten van gentrificatie op burgers in Turkse en Nederlandse steden. Het boek belicht vier buurten waar dit fenomeen zich voordoet: Piyalepaşa in Istanbul, Ismetpasa in Ankara, De Kolenkitbuurt in Amsterdam en Lombok in Utrecht.

No Seat at the Table is een initiatief van schrijver en social innovator Minem Sezgin. De rest van het team bestaat uit illustrator Bob Mollema voor het verhaal in Utrecht, illustrator Jasmijn de Noord voor het verhaal in Amsterdam, illustrator Rajab Eryigit voor het verhaal in Istanbul en illustrator Erhan Muratoglu voor het verhaal in Ankara. Het boek vertelt waargebeurde verhalen van bewoners vanuit het perspectief van duiven. De verhalen stellen kritische vragen over gentrificatie, de woningcrisis en de huidige interpretaties van prioriteitstelling en betaalbaarheid in stedelijk beleid en planning. Het project wil het gesprek over inclusieve en duurzame steden voor iedereen vergemakkelijken.

Het boek is geïnitieerd en geschreven door Minem Sezgin, en geïllustreerd door Rajab Eryigit, Bob Mollema, Erhan Muratoglu, Jasmijn de Nood.

Het project wil het gesprek over inclusieve en duurzame steden voor iedereen vergemakkelijken.

No Seat at the Table

In samenwerking met: The Netherlands Institute in Turkey (NIT), Bond Precaire Woonvormen, Studyo 501 Architectural Studio, RAUM Utrecht, Bant Mag, De Voorkamer, Zitlar Mecmuasi

Mede mogelijk gemaakt door Creative Industries Fund NL, Stichting Stokroos, Corendon Foundation, RAUM, NIT

Alle info op https://nl.japsambooks.nl/collections/verwacht/products/no-seat-at-the-table