OPEN BRIEF. Hoezo, strips geen literaire prijzen waard?

Je bent hier:  Home » Nieuws » OPEN BRIEF. Hoezo, strips geen literaire prijzen waard?

Eerder vandaag stuurden de voornaamste Vlaamse en Nederlandse stripuitgeverijen een open brief de wijde wereld in. Wij hernemen deze hieronder.

We zijn zeer blij te vernemen dat Vlaanderen er een prestigieuze nieuwe literaire prijs bij heeft: De Boon.

Er wordt een Boon voor fictie en non-fictie en een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur uitgereikt, die telkens 50.000 EUR bedraagt.
Een fantastisch initiatief, maar we willen toch op een pijnlijke lacune wijzen.  Door een technische bepaling in het reglement (via de NUR-codes, cfr infra) worden strips en graphic novels uitgesloten van deelname.

Als uitgever zien we dus dat onze auteurs niet kunnen meestrijden voor deze prijzen, en dat begrijpen we niet. Jaarlijks verschijnen meer dan voldoende kwalitatieve, spannende, diepgravende, sociaal-relevante en kunstzinnige strips en graphic novels, die hun voet kunnen zetten naast de titels die momenteel wel in aanmerking komen voor beide Boon-categorieën; fictie/non-fictie en kind/jeugd. Onze boeken worden verkocht via dezelfde verkoopkanalen en worden gekocht door dezelfde kwaliteits-zoekende lezers. De algemene aanvaarding van strips en graphic novels als een volwaardig literair medium is intussen al enkele decennia in de maatschappij doorgedrongen, maar dus helaas nog niet tot de commissie waar dit reglement werd samengesteld.

Door deze technische NUR-kunstgreep wordt het de Boon-jury’s dus onmogelijk gemaakt om onze titels op hun literaire waarde te beoordelen, en ze al dan niet tot een Boon-longlist of shortlist toe te laten.

Door een technische bepaling in het reglement (via de NUR-codes) worden strips en graphic novels uitgesloten van deelname.

We vragen dan ook dringend aan de organisator van de Boon om uitgevers ook toe te laten boeken met Nur-codes 360-363 in te sturen ter beoordeling. En zo het oordeel of deze titels dan eventueel op een longlist of shortlist terecht komen, over te laten aan de competentie van de respectievelijke jury’s. De boeken die voor de prijzen in aanmerking komen, dienen voor het eerst te zijn uitgegeven tussen 1 november van het voorgaande jaar (2020) en 31 oktober van het lopende jaar (2021). Titels die tussen 1 november en de voorjaarsaanbiedingen uitkomen, moeten uiterlijk 1 april 2021 aangemeld worden. Zonder een snelle aanpassing van het reglement vallen auteurs zoals Enzo Smits/Ward Zwart, Ben Gijsemans, Ephameron voor deze editie al uit de boot.

Wij hopen via de pers (waar gelukkig wel breed steun en kennis van het stripmedium aanwezig is) met deze oproep de aandacht te vestigen op deze merkwaardige situatie, en ze alsnog om te keren.

Bruegel - de spreekwoorden

Voor mensen als Ward Zwart, Enzo Smits, Ben Gijsemans, Brecht Vandenbroucke, Judith Vanistendael, Simon Spruyt, Brecht Evens, Wouter Mannaert en Aimée de Jongh en vele anderen zou een uitsluiting tot deelname aan de Boon-prijzen een ronduit gênante miskenning zijn van hun status als zowel commercieel als kritisch succesvol auteur.

Stripuitgeverijen Bries, Oogachtend, Standaard, Scratch, Sherpa en L

NUR-codes

NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling en is een driecijferige code die het onderwerp van het boek weergeeft
Het reglement van De Boon weerhoudt enkel bepaalde NUR-codes: 300, 310, 320, 330, 340, 350 (fictie en nonfictie) en 200, 210, 240, 270, 280, 290  (kinder-  en jeugdliteratuur). Strips worden uitgesloten, want die vallen onder de literaire NUR-codes:

360 Strips algemeen
361 Strips voor algemeen publiek (8-80 jaar)
362 Strips voor kinderen (geen informatieve strips)
363 Realistische strips voor volwassenen
364 Geschiedkundige strips
265 Informatieve stripverhalen (< 12 jaar)
366 Informatieve stripverhalen (> 12 jaar)