Cursus: ‘Strips, ge(ne)geerde kunst?’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Cursus: ‘Strips, ge(ne)geerde kunst?’

Jan Cumps, (mede)auteur van Laat ze strips lezen! en Kleur in strips. Strips en kleur (en Stripgids-indexist) geeft dit najaar voor Davidsfonds Keerbergen de cursus Strips, ge(ne)geerde kunst?

Hij illustreert, onder meer, de manier waarop doorheen de geschiedenis naar strips werd gekeken, de rol van de ‘wit-ruimte’ tussen de kaders en stelt de vraag of strips lezen inderdaad leidt tot leesluiheid. In de tweede module besteedt hij aandacht aan taal in strips en aan de manier waarop een aantal werken uit de canon van de Nederlandse literatuur werden ‘verstript’.

Verder heeft hij het in de derde module over ziekte en handicap als striponderwerpen, waarbij je – verrassend toch wel – vaak een combinatie vindt van ‘angst en schoonheid’. De ‘graphic novel’ (paradepaardje van het stripcircus!) komt aan bod in de vierde module, waarbij typische voorbeelden van dat genre (in het Nederlands en andere talen) ruim worden  geïllustreerd.

Op strips wordt wel eens neergekeken: niet zozeer omdat ze moreel verderfelijk zouden zijn, maar omdat strips lezen nogal eens wordt beschouwd als tijdverlies. Strips zouden niet echt leerzaam zijn, je steekt er niets van op.

Praktisch: 8, 15, 22 en 29 november 2021 van 14.00 tot 16.30 uur in GC Den Bussel, Haachtsebaan 54, 3140 Keerbergen 

Info: 015 51 54 07 (George Hendrickx)

Maus (c) Art Spiegelman