Wordt verwacht: Cartoonmuseum Le Chat

Je bent hier:  Home » Nieuws » Wordt verwacht: Cartoonmuseum Le Chat

Het Brussels Gewest heeft een stedenbouwkundige vergunning verleend aan het project voor het cartoonmuseum dat in het teken van stripfiguur Le Chat moet komen te staan, meldt Bruzz. Dat moet worden ondergebracht in een gebouw tegen het BIP en naast Bozar.

Het museum moet tegen het Huis van het Gewest, het BIP, in de Koningsstraat verrijzen. De site zit ingeklemd tussen het BIP en Bozar. Het cartoonmuseum zal 7 verdiepingen beslaan, waarvan drie ondergronds. Via het gebouw moet er een toegang tot de ondergrondse archeologische resten van het museumparcours van het Koudenbergpaleis zijn. Er wordt tevens extra ondergrondse opslagruimte gecreëerd voor Bozar, met een directe toegang via de Henry Le Boeufzaal.

Het project werd in 2018 al voorgesteld. De bedoeling was toen dat er al in 2020 zou worden begonnen met de bouw, maar die planning is dus niet gehaald. Het museum is een idee van striptekenaar Philippe Geluck, bedenker van Le Chat of De Kat. In de eerste plaats moet het museum een overzicht bieden van vier decennia uit het leven van Le Chat, in allerlei vormen: tekeningen, schetsen, platen, posters, schermen, sculpturen en voorwerpen. In twee andere delen zal er ook plaats komen voor solotentoonstellingen van grote en opkomende artiesten en zijn er ruimtes die speciaal gericht zijn op leerlingen van scholen.

In de eerste plaats moet het museum een overzicht bieden van vier decennia uit het leven van Le Chat

Opening in 2024

Het project wordt grotendeels gedragen door de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), maar ook Geluck zelf heeft de nodige privé-investeerders gevonden. Bij de voorstelling in 2018 werd er gesproken over 9,38 miljoen door de MSI en 4,5 door Geluck. De MSI is daarmee verantwoordelijk voor de buitenschil van het gebouw, Geluck voor de inrichting. Bozar financiert de werken die nodig zijn om de opslagruimte in de kelders te creëren.

“Ik bedank nogmaals de sponsors, mecenassen en partners die het mogelijk maken om ons deel van de financiering op ons te nemen, voor hun geduld en hun loyaliteit,” aldus Geluck na het binnenhalen van de vergunning. “Ik weet zeker dat er nog veel anderen zullen volgen zodra het gebouw uit de grond begint te verrijzen.”

Het is de bedoeling om medio 2021 met de bouw te beginnen en deze eind 2023 te voltooien. Daarna zal het team van Geluck zorgen voor de inrichting van Le Chat cartoon museum. De opening is gepland in 2024.

Bron: Bruzz.be

Schets nieuw museum