Tentoonstelling ‘Druk Bezig’ krijgt tweede en derde leven in Turnhout

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tentoonstelling ‘Druk Bezig’ krijgt tweede en derde leven in Turnhout

In het najaar van 2020 organiseerden het Nationaal Museum van de Speelkaart en Rock Paper Pencil de tentoonstelling Druk Bezig rond negen jonge stripmakers met een fascinatie voor oude druktechnieken. Zij bestuderen grafische procedés van vroeger en geven er een eigentijdse twist aan, om hun eigen creaties van idee tot uitvoering zelf in de hand te hebben.

Wie de expo niet kon bezoeken of de werken opnieuw wil zien, krijgt een herkansing. Het Speelkaartenmuseum opent een virtuele versie waarin bezoekers rondwandelen op hun computerscherm en kunnen inzoomen op de kunstwerken. Aansluitend lanceert Rock Paper Pencil de stadswandeling Memory Lane. ‘Dat is niet zomaar een wandeling,’ zegt schepen van Toerisme Els Baeten, ‘maar een zoektocht doorheen de stad langs achttien nutskasten die zijn bekleed met werken van de negen kunstenaars. De wandelaars krijgen de opdracht om onderweg telkens twee kasten met werken van dezelfde hand aan elkaar te linken.’ De brochure van de wandeling is beschikbaar bij de stedelijke dienst Toerisme & UiT en in de Turnhoutse musea.

Portret Brepols

‘Door hun creaties op nutskasten te zetten, zijn deze jonge kunstenaars plots alomtegenwoordig. Terwijl ze gewoonlijk in de luwte werken.’

De deelnemende stripmakers zijn Anneke Caramin, Céline Hudréaux, Dennis Marien, Greg Shaw, Jana Vasiljević, Martina Petrović, Quentin Pillot, Rebecca Rosen en Vincent Wagnair. ‘Turnhout is de hoofdstad van strip en grafiek. Voor de betrokken grafici is het een erkenning dat ze eerst een vleugel van een stedelijk museum mochten inpalmen en nu zelfs min of meer de hele stad’, weet schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘Door hun creaties op nutskasten te zetten, zijn deze jonge kunstenaars plots alomtegenwoordig. Terwijl ze gewoonlijk in de luwte werken.’

Campagnebeeld Voetsporen van Brepols volledig

Creatief ondernemerschap

Het Speelkaartenmuseum en Rock Paper Pencil vinden het belangrijk om niet alleen het grafisch erfgoed in de kijker te zetten, maar ook de hedendaagse gedaanten van drukwerk. ‘Ons traditionele beeld dekt de hele realiteit niet. Drukwerk evolueert, heeft moderne toepassingen en wordt tegenwoordig ingezet als hefboom voor creatief ondernemerschap’, zegt schepen Wittebolle. Een ander succesvol initiatief om eigentijds grafisch werk een prominente plaats te geven, is het FABLAB 2300 in het museumcafé, waar mensen hun creatieve ideeën in praktijk kunnen brengen met een lasersnijder, een risograaf en een 3D-printer.

Praktisch

De brochure van de stadswandeling Memory Lane is beschikbaar bij de stedelijke dienst Toerisme & UiT en in de Turnhoutse musea.

De virtuele expo van Druk Bezig kan hier bezocht worden.