Gerlinde De Ryck wint de Plastieken Plunk 2021

Je bent hier:  Home » Nieuws » Gerlinde De Ryck wint de Plastieken Plunk 2021

Gerlinde De Ryck is zaterdag met haar strip Home de twaalfde winnaar geworden van de Plastieken Plunk 2021 tijdens de PéPé Soirée op Zine Happening. pietra publications (Tom Van den Wijngaert) won de eerste Small Press BIG Award, Ravian mocht naar huis gaan in het bezit van de PukkelPlunk.

Twee en een half jaar werd de Plastieken Plunk verwaarloosd. Afgelopen weekend mocht hij dan ook letterlijk nog eens in de schijnwerpers staan. In samenwerking met Les VoiZines gaf Pulp deLuxe de PéPé Soirée een nieuw onderdak op Zine Happening in de Kunsthal (Gent). Helaas moest het traditionele feestje dat erbij hoort achterwege gelaten worden, maar in samenwerking met vzw Jamaisvu en Darislow werd er een livestream op poten gezet zodat u de uitreiking, gepresenteerd door Timon Van De  Voorde (Relaas), thuis vanuit je luie zetel kon bekijken.

De jury roemde Gerlinde De Ryck als een beloftevolle verteller die de lezer meeneemt in een herkenbaar verhaal gevuld met antropomorfe personages

De vakjury bestond dit jaar uit Steve Michiels (docent LUCA School of Arts Gent en stripmaker), Eva Van de Wiele (doctoraatsstudente op het ERC project Children in Comics), Rik Sturtewagen (programmator bij bibliotheek Muntpunt) en juryvoorzitter Shamisa De Broey (stripmaker en recensent voor De Standaard). Zij roemden Gerlinde De Ryck als een beloftevolle verteller die de lezer meeneemt in een herkenbaar verhaal gevuld met antropomorfe personages. Eervolle vermeldingen waren er voor Silke De Smul-Catteeuw en Joris Bas Backer. Gerlinde krijgt naast het beeldje, eigenhandig gekneed door Luc Cromheecke, ook nog een cheque van €500,- en een publicatie van Home in Stripgids en Zone 5300. Omdat Gerlinde De Ryck in Engeland woont kon ze er niet bij zijn op de uitreiking, maar dankzij haar zus Machteld maakt De Plastieken Plunk binnenkort de oversteek naar zijn nieuwe verblijf in Oxford.

Plastieken Plunk 2021

Verder werd voor het eerst de Small Press BIG Award uitgereikt, de prijs voor de meest originele zine van het festival waaraan ook een geldprijs van 250 euro vast hing. De dames van Les VoiZines stelden een shortlist van drie zines samen en daaruit kozen ze A Shared Moment van pietra publications (Tom Van Den Wijngaert), die in de vorm van een zine een ontroerend verhaal over vriendschap brengt. Het Kookboek van Klaus Compagnie en de bloemlezing Home Camouflage van Super-Structure vervolledigden de rest van de shortlist.

Ten slotte won Ravian van de Kunstacademie van Wetteren de eerste editie van de PukkelPlunk, de jeugdprijs voor tekenaars tussen veertien en achttien jaar, met zijn strip over Kasso en Patso. De jury kijkt alvast uit naar de toekomstige avonturen van deze twee helden. Een eervolle vermelding was er ook te rapen voor Tibeau de Fré. Ravian ontving naast het beeldje ook nog een boekenbon van 50 euro, geschonken door Oogachtend en Het Besloten Land.

Bron: pulpdeluxe.be