Strips zijn een spiegel van de tijd waarin ze gemaakt worden. Het kan dan ook niet verwonderen dat strips over, van en met LGBTQIA2+-auteurs en thema’s steeds zichtbaarder en talrijker worden, ook in de Lage Landen.
Het in binnen- en buitenland gewaardeerde literaire tijdschrift Stripgids laat zijn licht schijnen over de zeggingskracht en de relevantie van een medium – strips dus – voor een welbepaalde doelgroep. Het LGBTQIA2+-thema gaat in essentie over diversiteit. In dit dossier stelt Stripgids de vraag hoe met dit hele spectrum van geaardheid, identiteit, liefde en verlangen wordt omgegaan in strips. Strips zijn definitief uit de kast. Je kan het thema terugvinden in zowat alle stripgenres, van pornografische manga tot autobiografische romans. Een meerstemmig dossier, met strips en getuigenissen uit eigen land, Denemarken, Frankrijk, Libanon, Nederland, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.
Strips zijn een spiegel van de tijd waarin ze gemaakt worden
Na de coronacover van de grensverleggende Britse stripmaker Dave McKean voor Stripgids #7 en de Amerikaan Chris Ware voor Stripgids #8 was nu de Fransman Nicolas de Crécy bereid een dubbele cover te maken. Andermaal pleit het voor het “mooiste stripblad van Europa” (dixit de Volkskrant) dat ook deze wereldberoemde stripmaker zijn naam met Stripgids wil verbinden.
Stripgids #9 presenteert:
- In het editoriaal vat de Nederlandse stripmaker Typex de pandemie met een aantal… eilandmoppen.
- Er is grote interesse in outsiderkunst, daarvan getuigen het succes van tentoonstellingen in Museum Dr. Guislain in Gent en Museum Het Dolhuys in Haarlem. Maar bestaat er ook zoiets als ‘outsider comics’? Stripgids vroeg het aan Erwin Dejasse, kunsthistoricus, docent en curator.
- Tussen 1965 en 1995 was Karel Anthierens (°1935) een van de invloedrijkste personen in de Nederlandstalige pers. Hij verwierf faam als hoofdredacteur van verschillende tijdschriften en kranten, van Humo tot Panorama / De Post en Het Volk. Achter de schermen organiseerde hij de boel, trok hij trok nieuw talent aan en begeleidde hen: journalisten, columnisten maar ook cartoonisten leerden van hem het metier. Om die cartoonisten meer zichtbaarheid te geven, richtte hij na zijn pensioen Press Cartoon Belgium op, dat elk jaar de beste cartoon uit de Belgische pers bekroont. Een interview over de vrije meningsuiting, cartoons, humor en strips.
- De eminente Vlaamse dichteres Delphine Lecompte ontdekte de Nederlandse taal via stripverhalen. Ze heeft een boon voor monsters, vertelt ze in de rubriek De strips van.
Na het dossier over de Zuid-Afrikaanse stripscene in Stripgids #8 zoomen we dit keer in op de zinderende stripsector in Spanje. Stripmakers hebben daar “het juk van de industriële productie” afgeworpen.
Verder in dit nummer:
- In de tweede aflevering van ‘Ter illustratie’, stellen we het werk van Fien Jorissen voor. Haar werk prijkte al op de cover van The New York Times en The New Yorker. Hoe heeft ze het al zover geschopt?
- De Britse stripmaakster Posy Simmonds heeft het in de rubriek Volg de gids over haar favoriete boeken en bezigheden. Zoals daar zijn: Madame Bovary van Flaubert, en… tapdansen.
- Hervé Barulea, Baru, is een Europese stripveteraan. “Elk beeld moet een uitnodiging zijn om erin te stappen”, meent hij. We brengen een groot portret van zijn leven en werk.
- Naast veteranen is het een en al jong talent troef in dit nummer. In samenwerking met het online digitale tijdschrift Pulp deLuxe stellen we de winnares van de Plastieken Plunk 2021 voor. Die prijs bekroont de beste kortstrip, en gaat naar Gerlinde De Ryck. Ook introduceren we het werk van de jonge Nederlands-Duitse stripmaker Joris Bas Backer.
- In Rubriek Techniek hebben we het dit keer over… borduren. Jawel, er zijn stripmakers die deze techniek gebruiken. U raadt het: alles begon met het beroemde 11e-eeuwse tapijt van Bayeux.
- Toegegeven, we hebben een boon voor striperfgoed. In de rubriek De Oertijd stellen we het archief van Gerrit de Jager voor. En in onze thuisbasis Turnhout vond recent een bijzondere en tot de verbeelding sprekende reddingsoperatie plaats: de met stripfiguren versierde muren van de voormalige drukkerij Proost werden van de sloop gered.
- Stripprofessor Sébastien Conard vraagt zich af wat er gebeurt als je álle stripregels op losse schroeven zet? The end of comics as we know it?
- Naar aanleiding van het recente Jommeke in de knel én de penarie van Jelle De Beule en Thijs De Cloedt interviewt Stripgids scenarist De Beule. “Ik heb in elk geval niet het gevoel dat ik misogyn of racistisch ben geworden door Jommekes te lezen”, aldus De Beule.
- We brengen ook uitgebreid hulde aan de founding father van Stripgids, Jan Smet. Enerzijds met een essay over zijn levenswerk over censuur in/van de strip, het recent verschenen Duizend bommen en castraten. En anderzijds met een portret van Jan, met getuigenissen van onder meer Merho, Hec Leemans, Toon Horsten en Noël Slangen.
- … en nog veel meer lekkers!De volledige inhoud van Stripgids 9 vindt u hier. Vraagt u zich af wanneer uw nummer in de bus valt? Nog héél even geduld. We hebben moeten wachten op een bijzonder extraatje… U zal wel zien wat dat is.
Bijzondere prenten
Abonnees ontvangen bij hun nummer een unieke (want genummerde en gesigneerde) prent, zie hieronder. Dit keer van de Nederlands-Duitse tekenaar Joris Bas Backer. U leest in het nummer ook zijn strip Een virus en zijn omgeving. Hiernaast ontvangen de Steun XL-abonnees nog een ander werk van Joris, een adembenemende risografie met als titel A Hot Date With Prehistory.