Uitnodiging studiedag ‘Druk! aan het Werk!’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Uitnodiging studiedag ‘Druk! aan het Werk!’

Verzamelaars van striperfgoed, opgelet! Op 3 september organiseert museum M Leuven een studiedag rond behoud, beheer en digitaal ter beschikking stellen van erfgoed op papier. 

Tijdens deze studiedag maakt u kennis met het werk achter de schermen bij het prentenkabinet van M. Een werk van jaren, waar medewerkers en vrijwilligers aan de slag gingen met zo’n 25.000 prenten. Het doel: die enorme schat aan beelden en verhalen in kaart brengen, beter bewaren én digitaal ontsluiten.

Met ‘Druk! aan het Werk!’ wil M de brug maken tussen het werk achter de schermen van het prentenkabinet en het brede netwerk van bewaar- en onderzoeksinstellingen die met deze kennis aan de slag kunnen gaan. De  aanpak wordt uitgezet en praktijkvoorbeelden gedeeld. Daarnaast worden sprekers van andere instellingen uitgenodigd , onder meer uit het Rijksmuseum, om hun lopende projecten op het vlak van behoud, beheer en ontsluiting van erfgoed op papier toe te lichten. 

Inschrijven kan alvast, een programmaoverzicht volgt.

Geregeld ontvangt Stripgids vragen van verzamelaars en stripmakers over hoe ze met hun (oud) materiaal moeten omgaan. 

PRAKTISCH

  • Vrijdag 03.09.21 | 9:00 – 13:00
  • Locatie: M Leuven
  • Taal: Nederlands
  • Gratis
© Hans II Collaert, naar Marten de Vos, 'Susanna en de ouderlingen', c. 1561-1620, M Leuven, © M Leuven

Geregeld ontvangt Stripgids vragen van verzamelaars en stripmakers over hoe ze met hun (oud) materiaal moeten omgaan. Hoe ze het moeten bewaren, en of ze hun e-mails toch niet beter kunnen afdrukken? Dat bracht de organisatie op het idee om een leidraad samen te stellen die op deze en andere vragen antwoord biedt. Het kon daarvoor putten uit Zonder jurk niets om te doen opwaaien, een gids over archiveren, met praktische tips voor schrijvers en verzamelaars van het Letterenhuis (2010).

De Schitterende Schat. Over het wat, waarom en hoe van het striperfgoed bundelt tal van praktische tips die onmiddellijk inzetbaar zijn voor al wie het erfgoed van de strip een warm hart toedraagt. De brochure is een initiatief van Stripgids in samenwerking met het Letterenhuis, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, LUCA School of Arts en FARO.

U kunt de publicatie hier downloaden. Een (gratis) papieren exemplaar bestellen kan via het bestelformulier.