Stripbibliotheek zonder drempels opent in de Parkwijk

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripbibliotheek zonder drempels opent in de Parkwijk

De Turnhoutse Parkwijk koestert een geheim. Het voorbije jaar werd door vrijwilligers van Stripgids hard gewerkt om een stripbibliotheek uit te bouwen. Een bibliotheek zonder drempels en zonder lidkaarten. Ze is er niet alleen voor de meer dan 800 gezinnen in de mooiste (maar ook spannendste) wijk van Turnhout, maar voor iedere stripliefhebber in de omgeving. De bib heeft een naam: StripARK, met een verwijzing naar De Ark, de woonmaatschappij die gratis een pand in de wijk ter beschikking stelt van Stripgids. Op 15 augustus gaat ze officieel open. Met een feest.

De coronacrisis heeft veel roet in het eten gegooid, maar toch werd de bibliotheek al enkele maanden geleden in alle stilte op woensdagnamiddag geopend. De buurt maakte zo al langzaam kennis met de StripARK. Die is gelegen in Elandersplantsoen 1, naast de Stuyfplek, een uniek, laagdrempelig buurthuis dat eveneens enkele maanden geleden van start ging.

Op 15 augustus gaan de deuren van de StripARK dan officieel open. Onder het motto ‘Lachen met corona’, wordt een opendeurdag georganiseerd waarop iedereen welkom is.

Censuurexpo van Bozar naar Parkwijk
Stripgids trakteert de Parkwijk ook op een mooi cadeau: de tentoonstelling Duizend Bommen en Castraten – Censuur in de Strip, zal uitzonderlijk te zien zijn in Feestzaal El Parque, op een boogscheut van de StripARK. Deze prestigieuze tentoonstelling was eerder dit jaar te zien in Bozar in Brussel en is gebaseerd op het gelijknamige boek over censuur in de strip van Jan Smet. Deze Turnhoutenaar ligt aan de basis van Stripgids en het is aan hem dat Turnhout de officieuze titel Vlaamse Stripstad te danken heeft. De expo zal later, van 8 november tot 4 januari te zien zijn in de bibliotheek van Turnhout.

Wijktekenaar Nathalier Carpentier
In de StripARK zelf is er een kleine tentoonstelling te zien. Nathalie Carpentier toont er work in progress van haar reportage die ze in opdracht van Stripgids tekent over de Parkwijk. Nathalie Carpentier is journaliste bij De Standaard en is een van de beste grafische journalisten van Vlaanderen. Ze heeft ook Turnhoutse roots. In het najaar zal haar reportage klaar zijn.

Workshop graffiti
In de tuin van de StripARK zal Sven Hardies vanaf 14u een workshop graffiti houden. Deze entertainer/tekenaar uit Oud-Turnhout zal een tiental jongeren uit de wijk begeleiden en nadien geeft hij zelf ook een demonstratie van zijn talent. Inschrijven kan via gro.sdigpirts@ofni

En dan is er muziek…
Tenslotte, en dan is het al 18:30 uur, zal een mystery guest met roots in de Parkwijk, een mini-rapconcert geven op het grasperk voor de StripARK. Vanaf 19:30 uur is het de beurt aan Peddlin’ Pete: “One man, a guitar and the blues. Pure and uncut.” Om 21 uur zit de feestelijke dag erop.

Een buurtstripbib zonder lidkaart
Ondertussen zal de StripARK doorlopend geopend zijn. Bezoekers kunnen er grasduinen in de brede collectie. Een strip lenen is mogelijk. StripARK werkt niet met lidkaarten. Je moet alleen de geleende boeken op tijd terugbrengen. De collectie is heel divers en bevat ook een bescheiden aantal anderstalige strips.

“Iedereen is welkom op 15 augustus in de StripARK,” zegt coördinator Chantal Van Bladel. “Het is voor ons een feestelijke gebeurtenis na meer dan een jaar miserie. We staan al lang te popelen om erin te vliegen. Eindelijk kunnen we weer lachen… met corona.”

“Iedereen is welkom op 15 augustus in de StripARK,” zegt coördinator Chantal Van Bladel. “Het is voor ons een feestelijke gebeurtenis na meer dan een jaar miserie. We staan al lang te popelen om erin te vliegen.”

“De StripARK is een uniek project van Stripgids. Wij geloven sterk dat strips een belangrijke rol kunnen spelen om de creativiteit van mensen te stimuleren en hun blik op de wereld te verruimen. Het is een hele eer dat DeARK ons de kans geeft onze StripARK in de Parkwijk te kunnen uitbouwen. Deze wijk heeft enorm veel potentieel en wij hopen dat ook te kunnen aanboren met onze laagdrempelige werking.” besluit dagelijks bestuurder Karl van den Broeck. “Samen met onze buren van de Stuyfplek willen wij the place to be worden voor de wijk en de ruime omgeving.”

‘Lachen met corona’ wordt mogelijk gemaakt door een Culturele Activiteitenpremie van de Vlaamse overheid.