‘Open Museum’ met François Boucq

Je bent hier:  Home » Nieuws » ‘Open Museum’ met François Boucq

Het ‘Open Museum’ van het Palais des Beaux-Arts de Lille is een jonge traditie in Rijsel. Het is in zekere zin een carte blanche die elk voorjaar wordt gegeven aan iemand niet, eh, meteen verwacht wordt in een museum. “Het is de vrolijke en wetenschappelijke combinatie van verschillende disciplines, om de ​​voorliefde voor kunst en kennis over te brengen, zonder het plezier en de verbeelding te vergeten,” aldus de website van het museum.

Dit jaar staat de 7de  editie van het Open Museum in het teken van de Franse stripauteur François Boucq – die een thuismatch speelt, Rijsel is zijn stad –  ter gelegenheid van het stripjaar dat door het Franse Ministerie van Cultuur werd gelanceerd.

François Boucq is een van de grootste hedendaagse Franse stripmakers. Zijn 40 jaar omspannende carrière leverde zowel populaire strips op (‘Bouncer’, ‘Le Janitor’) als onsterfelijke, humoristische helden op zoals Fré Van der Mugge. Ook in cartoons blinkt Boucq uit, zoals zijn werk voor o.a. Le Point, Le Matin de Paris en Charlie Hebdo bewijst.

Boucq biedt in zijn ‘Open Museum’ een rondleiding door het museum door het prisma van zijn universum van beelden en referenties

Zijn samenwerking met romanschrijver Jérôme Charyn resulteerde in verschillende veelgeprezen albums (Duivelsmond en recent New York Cannibals). In 1998 ontving hij de hoofdprijs van de stad Angoulême voor zijn oeuvre. Onlangs bracht hij verslag uit over het proces van de aanslagen op Charlie Hebdo.

Boucq biedt in zijn ‘Open Museum’ een rondleiding door het museum door het prisma van zijn universum van beelden en referenties, door zijn passie voor illusies, perspectiefeffecten en zintuiglijke indrukken. Die zijn geïnspireerd door een werk of de sfeer van een galerij. Ook speelt hij vooral met de verbanden tussen de kunsten en de tijdperken.

Fré Van der Mugge (c) François Boucq

Uitzonderlijke schenking

Ter gelegenheid van het aan hem gewijde Open Museum deed François Boucq een uitzonderlijke en genereuze schenking aan het Palais des Beaux-Arts in Lille. Daarvan wordt een selectie voorgesteld tijdens het evenement.

Met een schenking van meer dan 350 tekeningen is dit een van de eerste grote stripvermeldingen in de collecties van een museum voor schone kunsten. Alle aspecten van het veelzijdige talent van deze virtuoze stripmaker zijn vertegenwoordigd: platen uit de meest emblematische albums, pers en actualiteitencartoons op sociale netwerken (Charlie Hebdo, Sciences et Vie Junior), illustraties (Légende de Lydéric en Phinaert), reisaquarellen (New York en Mexico) en naakten of schilderijen die meesterwerken uit de kunstgeschiedenis verleiden.

Open Museum Rijsel

Praktische info & leesvoer

Alle info over de interventie vindt u op de website van het museum. Er is ook een leuke app (enkel op mobile). Als u meer wil weten over ’s mans leven en werk, lees dan vooral het uitstekende portret (en wat hij in het museum uitspookt) op de website van Les Plats Pays, door Bart Noels.