Tekenfestival Drawing Days strijkt neer in Hasselt

Je bent hier:  Home » Nieuws » Tekenfestival Drawing Days strijkt neer in Hasselt

Het eerste weekend van oktober wordt Hasselt drie dagen lang het speelveld voor tekenaars van alle slag: jong en oud, tekenleek of tekenliefhebber. Tijdens Drawing Days zet Kunstwerkt iedereen aan tot tekenen en ontdek je de stad op je eigen manier – best met potlood in de aanslag.

Hasseltse organisatoren, van grote cultuurhuizen tot individuele kunstenaars, smeedden talloze tekenplannen en maakten zo samen het programma van Drawing Days. Meer dan 40 activiteiten zorgen voor een wervelend tekenfestival vol workshops, expo’s, wandelroutes en meer.

 

Het concept van dit tekenfestival bestaat sinds 2000. Het van oorsprong Britse festival passeerde al in wereldsteden als New York, Barcelona en Berlijn, onder de naam ‘The Big Draw’. Na succesvolle edities in Gent, Antwerpen, Leuven en Oostende trekt het tekenfestival dit najaar naar Hasselt. Van vrijdag 2 t.e.m. zondag 4 oktober 2020 wordt de Hasseltse binnenstad dé tekenhoofdstad van België.

Meer dan 40 activiteiten zorgen voor een wervelend tekenfestival vol workshops, expo’s, wandelroutes en meer

Banner Drawing Days 2021

Katrien Boogaerts, coördinator van Kunstwerkt: “Drie dagen lang, op zoveel mogelijk plaatsen, gaan mensen aan de slag met potlood, papier, inkt, maar ook met technologie en nieuwe materialen. Om zo tekenen opnieuw uit te vinden, te experimenteren en hun ervaring en vondsten te delen.” Jong en oud, ervaren tekenaar of absolute beginner: Kunstwerkt maakt iedereen warm om mee te doen en Hasselt om te toveren tot één groot atelier vol ideeën en spektakel.”

Drawing Days vindt plaats op verschillende locaties in de stad: in musea, cultuurhuizen en galeries bijvoorbeeld, maar ook gewoon op pleinen en straten in de stad. Tijdens het festival kan je voor tips terecht bij het infopunt in het Begijnhof, nabij Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

Illustratie Drawing Days - (c) Vincent Lynen

5  redenen om dit niet te missen

  1. Wandel langs opmerkelijke raamtekeningen

Onmisbaar voor een geslaagde Drawing Days: de Window Walk. Meer dan veertig kunstenaars krijgen in aanloop naar het festival een Hasselts raam ter beschikking, dat ze met raamtekenstiften helemaal naar hun hand zetten. Doorheen de stad wisselen kleine doodles en grootse taferelen elkaar af in een raamtekenroute, samengesteld door stadsgids Karolien Paulissen (OWSH) en Kunstwerkt

Naast de raamtekeningen ontdek je trouwens ook de Illustratieroute van Villa Verbeelding. In de Hasseltse binnenstad duiken prenten op van o.a. Carll Cneut, Gerda Dendooven, Sebastiaan Van Doninck en Kaatje Vermeire

  1. Bruisend Begijnhof

De binnentuin van het Begijnhof vormt het bruisend festivalhart, waar in elke uithoek wel iets te beleven valt. Laat je hoofd vereeuwigen in de portrettenfabriek, schets al glurend met Astrid Vandendael, bewonder de expo’s van Loesdier en Jennifer Bruinendaal & Shun-Ying Lu of het verhaal achter de kleurrijke fietsvlaggetjes van Pasform en De Serre. En vergeet niet te verpozen bij de zomerbar van De Serre.
Ben je uitgetekend in openlucht? Dan kun je bij Z33 langs voor hun activiteit ‘Show Your Stripes’, in de lijn van hun tentoonstelling rond klimaatverandering.  

  1. Tekenende machines

De expo Techeningen is een must voor fanaten van technologie en tekenkunst. Zo’n 20 tekenmachines, bestaande ontwerpen én nieuwe creaties, vinden tekenen op ingenieuze wijze opnieuw uit. Het LABO stelde samen met Kunstwerkt deze humoristische, diverse en fascinerende thematentoonstelling samen. Geen betere locatie dan het historische pand van het Oude Gerechtsgebouw, waar technologie en geschiedenis met elkaar clashen. Laat de machines het werk doen!  

  1. Fietspeleton Drawing Days
    Vanop de trappers zetten we Drawing Days in. Op gepaste wijze: het peloton omcirkelt, gewapend met een krijtje aan de fiets, de Hasseltse binnenstad. Sluit je aan bij ons bonte gezelschap en laat je belgerinkel horen. Of verwelkom het peloton aan de finish in het Begijnhof.
    En psst… zie je de fietsvlaggetjes wapperen? In aanloop naar het festival maakte Pasform, de vormingsorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met autisme, deze vlaggetjes i.s.m. de creatieve broeikas De Serre. Heb je ze niet allemaal gespot? Rep je dan naar de expo in het Begijnhof!
  2. Ontdek de tekenaar in jezelf

Drawing Days is vooral: veel tekenen. Ben je geïnspireerd geraakt door expo’s van grote namen als Brecht Evens of Peter van den Ende? Dan kan je jouw tekengekte loslaten tijdens heel wat instapklare activiteiten in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Hasselt. Of trek verder de stad in en schuif, mits reservering, aan bij workshops in de bibliotheek, de Japanse Tuin of Villa Verbeelding. Ook Dr Sketchy’s keert naar Hasselt terug met een Royal Edition van hun brulesque tekenavonden, deze keer in de Provincieraadzaal.

 Nee, je gaat niet zo snel huiswaarts.